На 334 Български пациенти е отказано лечение в Европейски болници…

Заради неплатените от НЗОК пари, Европейски болници са отказали лечение с формуляр С 2 на 334 души през миналата година. Министерството на здравеопазването /МЗ/ дължи на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ 18 млн.лв. Това каза управителят на НЗОК проф. Камен Плочев, цитиран от БТА, по време на извънредно заседание на парламентарната...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Ще плачете с кървави сълзи (ви…

Румяна Арнаудова, прокурор във ВКП, ръководител на отдел „Противодействие на корупцията, организираната престъпност и тероризма" и говорител на главния прокурор коментира пред БНТ, че едно от обвиняемите лица за незаконен...

Решения срещу корупцията при м…

Доклад с решения срещу корупцията в сектора на лекарствата и медицинските изделия обяви Центърът за превенция на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Сред препоръките са да се криминализират...

Уникални терапии за лечение на…

За първи път в България се открива Център за лечение на болката, който ще предлага уникални терапии чрез модерна апаратура на българските пациенти. Това каза на пресконференция в БТА специалистът...

Д-р Холевич: Единствената цел на реформата в ТЕЛК е отнемане на права на хората с увреждания (видео)

ХолевичД-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК – София, коментира пред БНТ концепцията за реформа в медицинската експертиза. Тя прочете писма на хора с увреждания, които помоли да бъдат предадени на властимащите:
„Дами и господа, вие, които разполагате с чуждата съдба, спите ли спокойно, имате ли апетит, а има ли какво да ядете? Спокойно ли Ви е за утре, че ще имате всичко? На мен не ми е… Знаете ли защо? Защото заболях. Заболях и неволно станах инвалид, трън във вашите очи. Сега освен, че съм болна, съм и гладна…”, цитира тя едно от писмата, а друг човек с увреждане пита: „Господин Красимир Каракачанов, госпожо Султанка Петрова, защо не изпитвате срам от действията си спрямо инвалидите на България?”

„Цялата истерия около ТЕЛК се гради на фалшиви новини”, категорична е председателката на Сдружението на лекарите от ТЕЛК – София.
„Трябва да бъде въведена електронна здравна карта. В тази електронна здравна карта в рамките на една, две или три години между освидетелстванията в зависимост от заболяванията на лицето ще бъде отразено всяко ходене на лекар, всеки преглед, всяко изследване, всяко пролежаване в болнично заведение”, каза д-р Холевич.
„Ще стане безсмислено правенето на един куп изследвания, непосредствено преди явяването на ТЕЛК. По този начин ще стане невъзможно фалшифицирането”, продължи тя.
„Единната електронна система беше готова още 2010 г. Питам от години защо не работи”, обясни д-р Холевич.
Според нея реформата не решава нито един от проблемите на хората с увреждания.
„С нея има единствено риск от отнемане на права - отнемане на инвалидни пенсии на хората с увреждания, които работят. Нека спрем да заблуждаваме хората, че не е така! С тази цел се прави реформата”, категорична е д-р Холевич.
„Ние сме против термина „работоспособност”. Би трябвало да се определя вида и степента на увреждане и противопоказаните условия на труд”, заяви тя и допълни, че въпреки известни стимули за работодателите, те не желаят да наемат хора с увреждания.
На въпроса дали са много хората с ТЕЛК у нас, за които ”Обединените патриоти” казват, че са около 1 милион, д-р Холевич отговори категорично, че това е лъжа. Според официални данни са 518 109 - хората, получаващи инвалидна пенсия в България. Тя обяви данни от други държави и каза, че в държавата с най-голяма заболеваемост и смъртност излиза, че броят на хората с увреждания е най-малък.
„Всъщност хората не смеят да се явят наТЕЛК, защото ги уволняват от работа”, заключи д-р Холевич.
Вижте целия разговор във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като ТЕЛК ВИДЕО

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

4°C

София

Облачно

Влажност: 89%

Вятър: 22.53 km/h

 • Разпръснати превалявания
  22 Фев 2018 7°C 3°C
 • Облачно
  23 Фев 2018 7°C 3°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»