Вход

От новия здравен министър се очаква решение за паралелния износ на лекарства (видео)

лекЕдно от предизвикателствата, срещу които трябва да се изправи новият здравен министър, е паралелният износ на лекарства. Той ще трябва да се справи и с напрежението, което беше предизвикано заради предложението догодина Здравната каса да не плаща нови лекарства, информират от bTV. Според експерти именно паралелният износ е причина периодично да изчезват дадени медикаменти от аптечната мрежа, а от това страдат пациентите.
Предложенията за промени в тази насока отлежават отдавна и така и не стигат до Народното събрание за гласуване. Едно от лекарствата, което болните издирват, е за множествена склероза. Близък на пациент, който предпочете да остане анонимен, разказва, че втори месец не го намират в аптеките. Сигнализирал е за това Здравната каса.

„Досега нямаме ясен отговор дали може да се намери на друго място, по друг начин или по друг ред. В общи линии отговорите на тези въпроси се свеждат до вдигане на рамене”, казва той.
В отговор от здравното министерство заявиха, че количеството от лекарството, което се внася у нас е два пъти по-голямо от нуждите на пациентите. А дефицитът, според експерти, е заради „паралелният износ”, при който търговци купуват лекарства от България и ги продават в други страни от ЕС, в които те са по-скъпи, като печелят от разликата в цената.
В доклад до парламента, Агенцията по лекарствата описва различни практики, сред които – основни дистрибутори дават медикаменти на нововъзникнали търговци, през които само се префактурират, за да се изнесат. В други случаи директно се купуват от аптеките, което е незаконно.
От години се правят опити за промяна в закона, с която този износ да се следи, а за някои лекарства да се забранява, а паралелните търговци обясняват, че без електронна система, ефектът ще е съмнителен.
Последното предложение за промени на здравното министерство отлежава от лятото. В доклада Агенцията по лекарствата настоява за правомощия, които да обхващат всички аспекти на лекарствената политика, каквато била европейската практика.
Вижте подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като МЗ лекарства ВИДЕО

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»