Вход

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за лечебните заведения

НС139 депутати от парламента гласуваха и приеха на първо четене промени в Закона за лечебните заведения по предложение на БСП, съобщават от БГНЕС. Според вносителите законопроектът цели допълнение на разпоредба от Закона за лечебните заведения, уреждаща субсидирането на лечебни заведения за извършваните от тях медицински дейности, за които е предвидено със закон или с друг нормативен акт да се финансират от държавния бюджет по ред и методика, определени от министъра на здравеопазването.

Лечебните заведения са лишени от Закона от възможността и не получават субсидиране от държавния бюджет за извършени медицински дейности – психиатрична помощ, дейности за осигуряване на медицински изделия за интервенционално лечение на мозъчни аневризми и артериовенозни малформации, както и дейност във връзка с бъбречно заместителна терапия. Промяната предвижда включването им.
Анелия Клисарова обясни, че с промените в Закона за лечебните заведения БСП цели да има равнопоставеност между лечебните заведения и между пациентите.
„В момента не съществува синхронизация между нормативните актове или болниците не могат да получават субсидии от Министерство на здравеопазването. Искаме да бъде добавено, че тези болници също трябва да получават субсидия от министерството. Пациентът ще може да бъде лекуван в болницата, която си е избрал, а съответното лечебно заведение ще има субсидиране“, каза още Клисарова.
„С промените в Закона за лечебните заведения се дава възможност за достъп на всеки пациент до съвременни, високотехнологични форми на лечение и то до лечебни заведения, които са абсолютно подготвени да извършват този метод на лечение“, заяви народният представител Георги Михайлов.
Той подчерта, че това е една празнота в закона, която трябва да бъде хармонизирана, за да има равен достъп на всеки български гражданин до животоспасяващи форми на лечение.

Маркирана като болници

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»