Вход

Султанка Петрова: Целият процес за промените в ТЕЛК ще бъде завършен в края на 2019 г. (видео)

o optЗаместник-министърът Султанка Петрова заяви пред телевизия „България 24“, че Министерството на труда и социалната политика и Министерството на здравеопазването работят съвместно по разработването на нова концепция за оценка от ТЕЛК.
„Ние ще представим нашата визия за това как и по какъв начин може да работи медицинската експертиза и експертизата на работоспособността в България. Предлагаме експертизата на работоспособността да се разработи на базата на Международната класификация на Световната здравна организация, която се нарича ICF. Чрез нея се определят човешкото функциониране, здраве и уврежданията на всеки един човек. Засега това е най-съвършената система, по която се определя експертизата на работоспособността“, каза Султанка Петрова.

„Другият вариант, около който се обединихме и който ще бъде предложен на Националния съвет по медицинска експертиза, ще включва експертизата на работоспособността и медицинската експертиза да се осъществяват от един мултидисциплинарен екип, който ще включва експерти с различни специалности“, поясни заместник-министърът.
Султанка Петрова уточни, че целта на тази концепция е медицинската експертиза и експертизата на работоспособността да се правят на едно място, като това ще осигури по-лесен достъп на хората и ще премахне излишното обикаляне на кабинети.
„Промени има и в начина на подаване на документи - информацията ще може да се подава онлайн или евентуално във фронт офис, който ще обхваща както медицинската експертиза, така и експертизата на работоспособността“, обясни тя.
Отделно се предвижда да има и мобилни групи, тъй като в малките населени места много от хората, заради своите тежки увреждания, нямат възможност да отидат до големия град, за да се освидетелстват.
Заместник-министър Петрова заяви, че целият процес за промените в експертизите ще бъде завършен в края на 2019 г.
Повече подробности вижте във видеото:

Маркирана като ТЕЛК ВИДЕО

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»