Вход

Чужди инвеститори се оплакват в НОИ, че половината им работници са в продължителни болнични

НОИУправителят на НОИ Ивайло Иванов коментира предложението първите 3 дни от болничните да бъдат отрязани на 50% от надницата, като обясни, че големи инвеститори изпитват затруднение да изпълнят поръчките си, защото има предприятия и фирми, в които над половината от служителите са в продължителен болничен.
Изненадващо бизнесът и синдикатите се обединиха срещу предложението за болничните, съобщават от dir.bg, а поотделно те изразиха несъгласие и по други точки от проектобюджета.

Заместник-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков и президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов казаха преди заседанието на Надзорния съвет на НОИ, че представителите на работодателите и синдикатите ще гласуват против утвърждаването на проекта на бюджет на ДОО за 2018 година. За бизнеса е проблем и проточилото се решение за инвалидните пенсии и реформата на системата на ТЕЛК решенията.
„Предстои много работа, която можеше да бъде вече свършена“, допълни Бранков.
Лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че основните позиции на синдикатите са много върху един много голям бюджет. По думите му те имат критики по много точки - сред тях са увеличението само с 3,8% на пенсиите, промените около изплащането на болничните и достъпът до обезщетение за безработица.
За фалшивите болнични шефът на осигурителния институт Ивайло Иванов коментира, че те не се издават от НОИ, има медицински лица, които издават болнични с неверни диагнози и допълни, че в момента се прави анализ на болничните, който е почти готов и ще бъде предоставен на Министерството на здравеопазването. След това ще се създаде работна група, която ще се председателства от здравното министерство и ще изготви начин за борба с фалшивите ТЕЛК решения.
По думите на Иванов не може да се каже колко от болничните са фалшиви, защото тези, които идват в НОИ са изрядни - те идват по електронен път и отговарят на изискванията.

"Има вероятно диагнози, които са неистински, но това НОИ не може да го определи", допълни той. Иванов отбеляза, че в анализа са посочени предприятия и фирми, в които над 50% от служителите са в продължителен болничен. При него е идвал английски собственик на фирма в Ихтиман, който казал, че само за района за 6 месеца са издали 700 болнични на 500 служителя, като само един лекар е издал 200. Бизнесменът имал проблем с изпълнението на поръчките, които има за кожени седалки и кожени волани за известни фирми от автомобилната промишленост и той е силно притеснен, "защото това нещо го няма в други държави".
В отговор на въпрос трябва ли да има санкции за лекарите, шефът на НОИ заяви, че ведомството, което трябва сериозно да се заеме с това, е Министерството на здравеопазването. Попитан дали има нагласи да се оттегли предложението първите три дни болнични да се плащат от 50% от дневната надница, а не както е сега 70%, Иванов заяви, че не може да каже, че има такава нагласа, това тепърва ще се обсъжда както от Надзорния съвет на НОИ, така и от НСТС.
Заместник-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков изрази личната си позиция, че пациентите също трябва да бъдат наказвани за фалшивите болнични, трябва да се образоват и допълнително лекарите по темата.

Маркирана като лекари пациенти

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»