Вход

Такси за здравен туризъм влизат в сила в Англия

Доставчиците на лечение на Националната здравна служба (НЗС) ще трябва от понеделник да се уверявт, че пациентите в Англия имат право на безплатна грижа - и да ги таксуват предварително, ако нямат право.
Мерките се отнасят за планирани, не спешни грижи – спешната помощ, общата практика и лечението на инфекциозни болести остават безплатни за всички.
Правителството се надява, че това ще допринесе към 22 млрд лири икономии, които са необходими в НЗС.
Но британската медицинска асоциация (БМА) заяви, че промените могат да попречат на уязвимите хора да получат необходимото лечение.
Според новите мерки пациентите ще бъдат попитани къде са живели през последните шест месеца.


Ако са живели в чужбина, от тях ще бъде поискано да покажат документация, че имат право на безплатна грижа в НЗС, като европейска здравноосигурителна карта, различна от Обединеното кралство.
Болниците и другите части на НЗС също трябва да сигнализират, когато пациентът трябва да бъде таксуван, така че доставчиците на друго място в здравната служба да могат по-лесно да възстановят разходите си.
Проверка за Реалност: Колко може да се възстанови НЗС от чуждестранни пациенти?

Здравният министър Лорд О'Шонеси каза: "Нямаме проблем с посетителите от чужбина, които използват нашата НЗС, стига да правят справедлив финансов принос, както правят британските данъкоплатци.
"Новите регламенти просто изискват от органите на НЗС да направят запитвания и след това да обвиняват тези, които нямат право на безплатна грижа за НЗС".
Но д-р Чаанд Нагпол от Британската медицинска асоциация, която представлява лекарите, каза, че в настоящите предложения "липсват яснота" и "рискуват да предизвикат объркване".
"От жизненоважно значение е пациентите да не се сблъскват с бюрократични или финансови пречки, които пречат на болните и уязвимите лица да търсят необходимото лечение", каза той.
"Това би било морално неприемливо и в крайна сметка може да струва на НЗС повече пари поради липса на своевременно лечение."
Правителството предварително е изчислило, че до 500 млн. Паунда биха могли да бъдат възстановени всяка година от употребата на НЗС от страна на чужденци и мигранти.
БМА, обаче, в същото време нарича тази цифра "преувеличена" и "ненадеждна".

 

Източник: Би Би Си

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»