Ние също сме европейски лекари и работим в европейски болници

От Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници и Българската болнична асоциация изпратиха декларация до президента Румен Радев, парламента, премиера Бойко Борисов, Министерството на здравеопазването, омбудсмана Мая Манолова и Българския лекарски съюз относно започналата дискусия за неизплатените от НЗОК средства към болници в други страни-членки на Европейския съюз...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Ще плачете с кървави сълзи (ви…

Румяна Арнаудова, прокурор във ВКП, ръководител на отдел „Противодействие на корупцията, организираната престъпност и тероризма" и говорител на главния прокурор коментира пред БНТ, че едно от обвиняемите лица за незаконен...

Решения срещу корупцията при м…

Доклад с решения срещу корупцията в сектора на лекарствата и медицинските изделия обяви Центърът за превенция на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Сред препоръките са да се криминализират...

Ние също сме европейски лекари…

От Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници и Българската болнична асоциация изпратиха декларация до президента Румен Радев, парламента, премиера Бойко Борисов, Министерството на здравеопазването, омбудсмана Мая Манолова...

Такси за здравен туризъм влизат в сила в Англия

Доставчиците на лечение на Националната здравна служба (НЗС) ще трябва от понеделник да се уверявт, че пациентите в Англия имат право на безплатна грижа - и да ги таксуват предварително, ако нямат право.
Мерките се отнасят за планирани, не спешни грижи – спешната помощ, общата практика и лечението на инфекциозни болести остават безплатни за всички.
Правителството се надява, че това ще допринесе към 22 млрд лири икономии, които са необходими в НЗС.
Но британската медицинска асоциация (БМА) заяви, че промените могат да попречат на уязвимите хора да получат необходимото лечение.
Според новите мерки пациентите ще бъдат попитани къде са живели през последните шест месеца.


Ако са живели в чужбина, от тях ще бъде поискано да покажат документация, че имат право на безплатна грижа в НЗС, като европейска здравноосигурителна карта, различна от Обединеното кралство.
Болниците и другите части на НЗС също трябва да сигнализират, когато пациентът трябва да бъде таксуван, така че доставчиците на друго място в здравната служба да могат по-лесно да възстановят разходите си.
Проверка за Реалност: Колко може да се възстанови НЗС от чуждестранни пациенти?

Здравният министър Лорд О'Шонеси каза: "Нямаме проблем с посетителите от чужбина, които използват нашата НЗС, стига да правят справедлив финансов принос, както правят британските данъкоплатци.
"Новите регламенти просто изискват от органите на НЗС да направят запитвания и след това да обвиняват тези, които нямат право на безплатна грижа за НЗС".
Но д-р Чаанд Нагпол от Британската медицинска асоциация, която представлява лекарите, каза, че в настоящите предложения "липсват яснота" и "рискуват да предизвикат объркване".
"От жизненоважно значение е пациентите да не се сблъскват с бюрократични или финансови пречки, които пречат на болните и уязвимите лица да търсят необходимото лечение", каза той.
"Това би било морално неприемливо и в крайна сметка може да струва на НЗС повече пари поради липса на своевременно лечение."
Правителството предварително е изчислило, че до 500 млн. Паунда биха могли да бъдат възстановени всяка година от употребата на НЗС от страна на чужденци и мигранти.
БМА, обаче, в същото време нарича тази цифра "преувеличена" и "ненадеждна".

 

Източник: Би Би Си

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

2°C

София

Облачно

Влажност: 90%

Вятър: 28.97 km/h

 • Облачно
  20 Фев 2018 6°C 1°C
 • Облачно
  21 Фев 2018 6°C 2°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»