Вход

200 доброволци помагат на българи, които са на лечение в чужбина

организацияНад 200 доброволци в 17 държави помагат на българи, на които се налага лечение в чужбина, съобщават от Дарик радио. Организацията се нарича Лечение без граници и функционира от 2013 г. Момчета и момичета от различни точки на света главно превеждат на сънародниците ни, изпаднали в беда. Услугата е безвъзмездна, затова се наричат и добротворци.
„Лечение без граници е една неправителствена организация, която съществува от 2013 г. И нашата мисия е да помагаме на българи, които се нуждаят от лечение в чужбина, като това най-често става, когато някой от нашите доброволци посрещне пациентите в болницата и помага за връзката между пациент - лекар, като превежда.

Основната идея беше, понеже в ЕС във всяка болница трябва да има преводач за всички официални езици, но се оказва така, че доста често българският по една или по друга причина отсъства. И когато един човек отиде да се лекува в Германия, той се оказва в една непозната обстановка, без да познава езика, без да познава града. И това е един допълнителен стрес, който в този труден момент влияе доста негативно. И някой от нашите доброволци може да посрещне човек на летището, да го заведе до болницата и да бъде с него по време на прегледи, при визитациите от лекарите. Основната наша цел е да помагаме на хората в тези моменти, като избягваме да даваме съвети и препоръки, просто защото това не е в нашите компетенции. Но с времето и с многото случаи, в които сме помогнали и сме натрупали доста солидни познания относно здравеопазването в различните държави и понякога съветваме хората – погледнете в тази държава или свържете се с тази клиника, консултирайте се с тях. Тоест имаме доста голям запас от информация относно това какво се случва в различните държави“, обяснява Явор Гочев.
До края на октомври тече кампания за набиране на добротворци. Единственото, което е нужно е човекът на място да знае добре езика. Всичко останало е просто желание да помага на хората. Не се изискват познания по медицина. Просто много добро владеене на езика на местно ниво.
„Засега съм имала случаи в Австрия, които не са били толкова свързани с организацията. И честно да ви кажа, това е нещото, което при нас е много специфично в тази кампания за набиране на доброволци, защото хората, които се свързват с нас и искат да бъдат наши доброволци, те вече имат много голям опит с помагане на българи“, разказва Мира Монева, която е доброволка във Виена.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»