Вход

Проф. Петров: В системата на здравеопазването ще влязат много повече пари (видео)

ПетровПреразглеждане на парите и дейностите по клиничните пътеки предвижда министерството на здравеопазването. Финансирането им не е променяно от 2006 година и е недостатъчно, стана ясно от думите на министъра на здравеопазването проф. Николай Петров в студиото на "Денят започва" по БНТ. Съвместно с Лекарския съюз се обсъжда и вкарването на парите за лекарски труд в клиничните пътеки, обясни министърът.

В момента се правят таблици, за да бъдат определени базите за заплащане на специалистите по здравни грижи. Възнагражденията в здравната система трябва да се формират и според квалификацията и най-вече по резултата, каза още Николай Петров.

„Освен, че трябва да бъдат преостойностени, трябва да бъдат прегледани и в момента тече такъв процес по отношение на тяхното съдържание. По отношение на много детайли, касаещи задължителния болничен престой, изследванията, касаещи това до каква степен и какви дейности могат да се изведат в извънболничната помощ. Нещо, което беше направено като опит, но не сработи. Трябва да намерим сечението, което ще бъде на първо място в интерес на пациента и на второ място в интерес на този, който извършва лечебното действие, така че да гоним максимум дейности в доболничната помощ на различно остойностяване. Нашата цел трябва да е ясна. Тя не е икономия на пари. Нашата цел е преразпределянето на парите да отидат там, където е нужно, защото това се получава като резултат“, заяви проф. Николай Петров.

В системата на здравеопазването ще влязат много повече пари догодина, което също е много голяма отговорност, заяви здравният министър. По думите му болниците във Враца и в Ловеч са се превърнали в нарицателни и всичко това рефлектира върху работещите там и семействата им.
"Не ми се иска да преекспонираме именно заради това нещата. Вчера четох доклад от болницата в Ловеч и нещата започват да вървят по-добре. Определено е имало порочни практики, органите ще кажат дали те са били умишлени, не очаквайте от мен подобни квалификации", допълни той.
„Д-р Евгений Желев беше прекрасен човек. Отиде си млад, имаше още много какво да даде на здравеопазването, имахме особена близост с него. В моята ценностна система важното е да си отдаден на това, което правиш", каза още здравният министър.

Вижте целия разговор във видеото:

Маркирана като МЗ ВИДЕО

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»