Вход

Шумът около инвалидните пенсии започва и завършва с фалшиви новини

ХолевичД-р Боряна Холевич, председател на ТЕЛК – София, коментира позицията на управляващите и последните данни от Националния център за обществено здраве и анализи, съобщават от sosbg.eu. Д-р Холевич припомня, че Валери Симеонов заяви: "Средствата за вдигане на пенсиите ще дойдат от сумите, които ще съберем от ревизиите на фалшивите инвалидни пенсии, които де факто са 2 - 3 пъти повече от реалните.”
Султанка Петрова не закъсня да го подкрепи с твърдението: “Около 150 000 ТЕЛК решения не отговарят на изискванията”, като не уточни как ги е преброила и на кои точно изисквания не отговарят, пише председателката на ТЕЛК – София и допълва:

„Тези две твърдения съобщават фалшиви факти, с цел да заблудят хората, че ще се повишат пенсиите на възрастните хора за сметка на хората с увреждания. Нали от 1 януари 2018 г. трябвало да се увеличат всички пенсии за стаж и възраст, а дотогава да са орязани инвалидните, защото били фалшиви. Така на принципа "разделяй и владей" беше противопоставена една бедна част от населението на хората с увреждания.
Инвалидните пенсии обаче не могат да дадат ресурс за увеличение на останалите. Годишно разходът за инвалидни пенсии е 1,7 млрд. лв. Толкова, колкото са нужни в Националния осигурителен институт да бъдат увеличени всички пенсии с обещаните 21%. Т.е., за да има достатъчно пари трябва да бъдат спрени абсолютно всички инвалидни пенсии с презумпцията, че са фалшиви.
Фалшива е и новината, че в България инвалидите са прекалено много. Това е лъжа. Според Евростат хората с увреждания в България са 8%. Средно в ЕС те са 15 - 16%, в Белгия са 15,2%, в Германия – 16,9%, а в Дания – 18,2%.
Когато цифрите говорят, патриотите би трябвало да замълчат. Противно на изнасяната в медиите невярна информация е налице ясна тенденция за намаляване на броя на освидетелстваните с трайно намалена работоспособност лица“, категорична е д-р Холевич.
По данни на Националния център за обществено здраве и анализи намалението засяга както възрастните, така и децата до 16 годишна възраст.
Общо 56 656 души са били освидетелствани от ТЕЛК комисиите през 2016 година, което е 0.9% от цялото възрастно население. От тях 12 809 са с над 90% неработоспособност, 17 077З са между 70% и 90 %, а 19 111 са между 50% и 70%. 7659 души са получили под 50%. За сравнение през 2015 година броят на освидетелстваните лица е бил 65 751 души. Най-голям брой експертни решения са били издадени през 2004 година – 133 251.

Маркирана като ТЕЛК

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»