Вход

Как изглеждат детските клиники на „Пирогов” след година и половина ремонт (видео)

ПироговРемонтът на детските клиники в „Пирогов”, които години наред тънеха в разруха, продължи повече от година и половина. Държавата осигури средства за основно обновяване на отделенията и нова медицинска апаратура. Една благородна инициатива обаче създаде в клиниките приказна и гостоприемна среда за децата и техните семейства, информират от bTV, които също станаха част от кампанията „Малките герои”.
„Отчайващо!“ - така една майка описва състоянието на отделението по детска хирургия преди година и половина. Двегодишният Стилиян е в болницата за четвърти, последен път. И престоят му тук този път е по-скоро забавен.

„Обстановката за децата е важна от гледна точка на това да се намали стресът. По принцип и родителите, и децата идват напрегнати, защото са притеснени, което е нормално. И обстановката, когато не прилича толкова на болница, би спомогнала този стрес малко да се намали и да бъдат малко по-спокойни, за да си свършим и ние работата”, казва старшата сестра в Отделението по детска гръдна хирургия Росица Райкова.
Последният ремонт на детските клиники е бил преди 30 години.
„Аз съм заварил една сграда, която отговаряше на стандартите на 70-те години. И доста дълго време ние работихме в тази сграда и при тези условия. Свидетели сме и сме преживели различни реконструкции, някои от тях доста козметични”, признава д-р Цветко Георгиев, началник отделение „Неонатална хирургия”.
Преди година и половина Министерството на здравеопазването отпуска 2,5 млн. лв. за основен ремонт и ново медицинско оборудване на клиниките в педиатрията. За интериора и по-приветливата обстановка обаче парите не стигат. Затова болницата разчита на инициативата на Фондация „Америка за България” – „Малките герои”. Кампанията събра 400 000 лева. А резултатът надминава очакванията дори на директора на болницата.
„Мисля, че дарителството трябва да се поощрява и трябва да се засилва, защото това е начинът, по който да може държавата, бизнесът, медиите да помагат и всеки по свой начин да направи нещо по-хубаво за всички. В крайна сметка става дума за нашите деца”, коментира директорът на „Пирогов” проф. д-р Асен Балтов.
В цветни картини са се превърнали коридорите, кабинетите, шокова зала, спешният център.
Д-р Георгиев също има принос в интериора на своето отделение.
„Наричаме го „отделението на приказните герои”, отделението на приказките. Тематиката е български народни приказки и изобщо приказният свят. Така че се надявам при нашите деца, които попадат тук със сериозни проблеми, да се случват чудеса, каквито се случват в приказките”, обяснява той.
Една рисунка на стената може да върне детската усмивка, дори в болницата.
Вижте подробности във видеото:

Маркирана като болници пациенти ВИДЕО

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»