Ние също сме европейски лекари и работим в европейски болници

От Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници и Българската болнична асоциация изпратиха декларация до президента Румен Радев, парламента, премиера Бойко Борисов, Министерството на здравеопазването, омбудсмана Мая Манолова и Българския лекарски съюз относно започналата дискусия за неизплатените от НЗОК средства към болници в други страни-членки на Европейския съюз...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Ще плачете с кървави сълзи (ви…

Румяна Арнаудова, прокурор във ВКП, ръководител на отдел „Противодействие на корупцията, организираната престъпност и тероризма" и говорител на главния прокурор коментира пред БНТ, че едно от обвиняемите лица за незаконен...

Решения срещу корупцията при м…

Доклад с решения срещу корупцията в сектора на лекарствата и медицинските изделия обяви Центърът за превенция на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Сред препоръките са да се криминализират...

Ние също сме европейски лекари…

От Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници и Българската болнична асоциация изпратиха декларация до президента Румен Радев, парламента, премиера Бойко Борисов, Министерството на здравеопазването, омбудсмана Мая Манолова...

С намаляването на болничните се преминава към презумпция за виновност на болните (видео)

болничниАко предложението за намаляването на болничните остане като финално, синдикатите ще гласуват против бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2018 г., каза лидерът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов, който коментира проблема пред bTV заедно с икономистът проф. Боян Дуранкев. Проектът за догодина предвижда работодателят да плаща по-малко за първите три дни от болничния – ще се дават 50%, а не 70% от възнаграждението.
„Това е абсурд. Заради презумпцията, че някой нещо прави, ние обвиняваме всички хора, които работят”, подчерта Манолов.
„Тогава нека на министрите да предложим да не им се плащат заплати, защото предполагаме, че са корумпирани”, коментира и проф. Дуранкев.

Според Манолов на въпроса с болничните трябва да се намери организационно решение.
„Един отпуска правата, друг ги плаща, а по средата трябва да застане контролът”, каза лидерът на „Подкрепа”. Той допусна дори варианта лекарите да се следят.
„Чувал съм Борисов да се шегува, че щял някого да накичи с мероприятия. Ако трябва да накичи с мероприятия всички лекари, които пишат болнични”, отбеляза Манолов.
Според проф. Дуранкев за болния е безразлично кой плаща.
„В другите европейски страни добрите практики са за плащане на болничните 100%, за да стоят вкъщи, да се излекуват, а не да ходят с грип да заразяват на работа останалите колеги. Има и безплатни лекарства, плаща се само такса обслужване”, посочи той.
„Ако това не се направи в България, а се премине към презумпцията за виновност на болния, аз ще предложа и на моите деца да напуснат тази страна и да се откажат от българско гражданство”, категоричен беше професорът.
„Премиерът най-накрая е наясно, че ако не направим решителни стъпки в политиката по доходите, не ни чака нищо хубаво в ЕС”, каза Манолов по повод призива на Бойко Борисов бизнесът да дава по-високи заплати, за да не бягат българите в чужбина.
Лидерът на „Подкрепа” мисли, че Европа си е поставила за цел да пребори неравенствата между Източна и Западна Европа и това минава през конвергенция на доходите.
„За съжаление, и догодина се предвижда умерен темп на растеж от около 4%, което не ни дава шансове за нещо повече. Ако искаме да решим проблемите на България, ни трябват 10 пъти по-големи приходи, отколкото в момента, за следващите 10 г.”, каза проф. Дуранкев. Според него увеличението на минималните доходи е просто задължително, иначе младите напускат България. Тази година има инфлация за обикновения човек, цените са с тенденция да растат, каза той, като даде пример с жилищата, маслото и млечните продукти.
„В държавата вече не произвеждаме нищо свястно, а това, което произвеждаме, се разпределя по нечестен начин. България е може би страната с най-висока степен на неравенство”, посочи Димитър Манолов.
„Имаме около 2% свръхбогати, които могат да си купят жилище в Швейцария или да си застроят морския бряг”, заяви проф. Боян Дуранкев, според когото това показва, че сме силно корумпирана страна. По думите му страни като Словакия, Словения и Полша са получили прилив на инвестиции, най-вече от Германия, а ние сме в периферията.
Вижте целия разговор във видеото:

Маркирана като лекари пациенти ВИДЕО

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

2°C

София

Облачно

Влажност: 90%

Вятър: 28.97 km/h

 • Облачно
  20 Фев 2018 6°C 1°C
 • Облачно
  21 Фев 2018 6°C 2°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»