Ние също сме европейски лекари и работим в европейски болници

От Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници и Българската болнична асоциация изпратиха декларация до президента Румен Радев, парламента, премиера Бойко Борисов, Министерството на здравеопазването, омбудсмана Мая Манолова и Българския лекарски съюз относно започналата дискусия за неизплатените от НЗОК средства към болници в други страни-членки на Европейския съюз...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Ще плачете с кървави сълзи (ви…

Румяна Арнаудова, прокурор във ВКП, ръководител на отдел „Противодействие на корупцията, организираната престъпност и тероризма" и говорител на главния прокурор коментира пред БНТ, че едно от обвиняемите лица за незаконен...

Решения срещу корупцията при м…

Доклад с решения срещу корупцията в сектора на лекарствата и медицинските изделия обяви Центърът за превенция на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Сред препоръките са да се криминализират...

Ние също сме европейски лекари…

От Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници и Българската болнична асоциация изпратиха декларация до президента Румен Радев, парламента, премиера Бойко Борисов, Министерството на здравеопазването, омбудсмана Мая Манолова...

Замърсяването е свързано с един от шест смъртни случая

Замърсяването е свързано с девет милиона смъртни случая в световен мащаб през 2015 г., съобщава в The Lancet.
Почти всички тези смъртни случаи са настъпили в страни с ниски и средни доходи, където замърсяването може да доведе до една четвърт от смъртните случаи. Бангладеш и Сомалия бяха най-засегнати.
Най-голямо въздействие има замърсяването на въздуха, което представлява две трети от смъртните случаи от замърсяване.
Бруней и Швеция имат най-малък брой смъртни случаи, свързани със замърсяването.
Повечето от тези смъртни случаи са причинени от неинфекциозни заболявания, свързани със замърсяване, като сърдечни заболявания, инсулт и рак на белите дробове.

"Замърсяването е много повече от предизвикателство за околната среда - това е дълбока и всепроникваща заплаха, която засяга много аспекти на човешкото здраве и благосъстояние", заяви авторът на изследването проф. Филип Ландриган от Медицинското училище "Икан" на връх Синай в Ню Йорк ,
Най-големият рисков фактор, замърсяването на въздуха, допринесе за 6,5 милиона преждевременни смъртни случая. Това включваше замърсяване от външни източници, като например газове и прахови частици във въздуха, както и в домакинствата, от изгаряне на дърва или въглен на закрито.
Следващият най-голям рисков фактор - замърсяването на водите, е 1.8 милиона смъртни случая, а замърсяването на работното място е свързано с 800 000 смъртни случая в световен мащаб.
Около 92% от тези смъртни случаи са настъпили в по-бедните страни, като най-голямо е усещането в места, където се наблюдава бързо икономическо развитие, като например Индия, която има петата най-висока смъртност от замърсяване, и Китай, който е на 16-то място.
Обединеното кралство е по-лошо
В Обединеното кралство около 8% или 50 000 смъртни случая се оценяват като свързани със замърсяването. Това поставя Великобритания на 55-то място от 188 държави, измествайки ги зад САЩ и много европейски страни, включително Германия, Франция, Испания, Италия, Дания.
Д-р Пени Уудс от фондация British Lung Foundation заяви: "Замърсяването на въздуха достига кризисна точка в световен мащаб, а Обединеното кралство е по-лошо от много страни в Западна Европа и САЩ.
"Приносът ни може да бъде нашата зависимост от дизеловите автомобили, прочути за изпомпване на по-голямо количество отровни частици и газове.

Колко лошо е замърсяването на въздуха във Великобритания?
Отделът за околната среда, храните и селските райони (Дефра) заяви, че е въведен план за 3 милиарда лири с цел подобряване на качеството на въздуха и намаляване на вредните емисии.
Говорителят каза: "Ще прекратим продажбата на нови дизелови и бензинови автомобили до 2040 г., а през следващата година ще публикуваме всеобхватна стратегия за чист въздух, която ще определи допълнителни стъпки за справяне със замърсяването на въздуха".
Майк Хаус от Дружеството на производителите на автомобили и търговците заяви, че най-новите дизелови автомобили са били най-чистите в историята. Той каза, че най-голямата промяна в качеството на въздуха ще бъде постигната "чрез насърчаване на внедряването на най-новите технологии с най-ниски емисии и осигуряване на безпроблемно движение на автомобилния транспорт".

В Съединените щати над 5,8% - или 155 000 - смъртни случаи могат да бъдат свързани със замърсяването.
Авторите твърдят, че замърсяването на въздуха е засегнало непропорционално бедните, включително тези в бедните страни, както и бедните хора в богатите страни.
Авторът на изследването Карти Сандилия, от неправителствена организация Pure Earth, заяви: "Замърсяването, бедността, лошото здраве и социалната несправедливост са дълбоко преплетени.
"Замърсяването заплашва основните права на човека, като правото на живот, здраве, благополучие, безопасна работа, както и защита на децата и най-уязвимите".
Резултатите са от двугодишен проект. Авторите са публикували интерактивна карта, илюстрираща техните данни.

Източник: Би Би Си

Маркирана като здравна информация

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

2°C

София

Облачно

Влажност: 90%

Вятър: 28.97 km/h

 • Облачно
  20 Фев 2018 6°C 1°C
 • Облачно
  21 Фев 2018 6°C 2°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»