Вход

Студенти медици помогнаха за лечение на бебе с автоимунен енцефалит

лекарЕдна от най-редките медицински техники – плазмафереза, за първи път бе приложена на едногодишно момченце, страдащо от автоимунен енцефалит. Детето е пациент на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания в УМБАЛ „Свети Георги“, а процедурата извършиха началникът на Клиниката по токсикология проф. д-р Янко Илиев и неговият екип. Според лекарите от двете клиники, лечението е успешно, съобщават от monitor.bg. Плазмефереза за първи път у нас се извършва на толкова малък пациент и са необходими още няколко процедури, за които семейството няма средства. Консумативите за тази процедура не се реимбурсират от НЗОК и семейството на болното дете е трябвало да ги заплати изцяло.

Проф. Илиев, който е и преподател във Фармацевтичния факултет на Медицински университет – Пловдив, по време на свои лекции споделя със студенти от 4 курс за финансовия проблем на семейството. Възпитаниците на Фармацевтичния факултет се обръщат към свои колеги от Медицинския факултет и Факултета по дентална медицина и заедно събират над 1000 лева. Сумата е предоставена на семейството, за да се закупят необходимите консумативи за плазмаферезата. Средствата са стигнали за две процедури и на този етап всякаква финансова помощ ще помогне на детето.
Процедурата представлява пречистване на плазмата, като по този начин кръвта на пациентите се очиства от антитела. Такава е била и целта на приложеното лечение при детето. Автоимунният енцефалит е мозъчно възпаление, причинено от погрешна атака на мозъка от имунната система – антитела увреждат мозъчните съдове. Малкият пациент е бил приет с гърчове и нарушено съзнание. На детето предстои и терапия с препарата Ритуксимаб за прицелна терапия, който подтиска образуването на антителата, увреждащи мозъка, обясниха от Клиниката по педиатрия и генетични заболявания на УМБАЛ „Свети Георги“.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»