Вход

Д-р Болтаджиев: Средствата в здравеопазването са неефективни заради свръхрегулацията (видео)

md,rКакво се случва в здравеопазването ни, след като съдът отмени още един документ, ограничаващ плащанията на Здравната каса към болниците? Да очакваме ли нови фалити на здравни заведения и ще стигне ли предложеното увеличение на бюджета на НЗОК за 2018 година за всички разходи в системата – разговор по телевизия Европа с председателя на Българската болнична асоциация Андрей Марков и председателя на Националното сдружение на частните болници д-р Николай Болтаджиев.

ББА подкрепи БЛС за изплащането на надлимитната дейност, но има ли достатъчно средства в бюджета на здравната каса това да се случи? Андрей Марков отговори, че в Закона за бюджета няма такива средства, но в държавата би трябвало да се намерят поради факта, че в момента ние се намираме почти в състояние на война и ако ние не решим тази вътрешна война в най-скоро време, на практика няма да има кой да ползва тези средства за отбрана – нито самолетите, нито танковете, нито други оръжия.
„Наредбата за здравната карта е в ущърб и на лекари, и на пациенти. Тя би трябвало да се прави с едно договаряне между лекарския съюз и здравната каса, тъй като те са компетентни и те могат да преценят какво може да покрие касата и как да го покрие“, каза д-р Болтаджиев. Със здравната карта и с лимитите се постигаше по-малко хора да достигат до здравеопазване и съответно по този начин да се икономисват средства, т.е. мисленето е сбъркано", категоричен е председателят на НСЧБ.
„Трябва да мислим да променим системата на финансиране на здравеопазването“, каза Андрей Марков.
Хората обаче остават с впечатлението, че се отпускат все повече и повече пари за здравеопазване, но сега става ясно, че по-голямата част ще отидат за болнично лечение и за лекарства, защото не достигат, а постоянно се правят и промени в здравната система.
„Искам да оспоря, че средствата са повече. Средствата като процент от публичните средства, като процент от брутния вътрешен продукт 2001 г. са 5,3, 2010 г. са 4,8, а за миналата година са 3,9%. По-важно е не, че тези средства не достигат, а още по-важно е че тези средства до голяма степен са неефективни вследствие на свръхрегулацията“, обясни д-р Болтаджиев.
Вижте целия разговор във видеото:

Маркирана като болници НЗОК ВИДЕО

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»