Ние също сме европейски лекари и работим в европейски болници

От Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници и Българската болнична асоциация изпратиха декларация до президента Румен Радев, парламента, премиера Бойко Борисов, Министерството на здравеопазването, омбудсмана Мая Манолова и Българския лекарски съюз относно започналата дискусия за неизплатените от НЗОК средства към болници в други страни-членки на Европейския съюз...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Ще плачете с кървави сълзи (ви…

Румяна Арнаудова, прокурор във ВКП, ръководител на отдел „Противодействие на корупцията, организираната престъпност и тероризма" и говорител на главния прокурор коментира пред БНТ, че едно от обвиняемите лица за незаконен...

Решения срещу корупцията при м…

Доклад с решения срещу корупцията в сектора на лекарствата и медицинските изделия обяви Центърът за превенция на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Сред препоръките са да се криминализират...

Ние също сме европейски лекари…

От Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници и Българската болнична асоциация изпратиха декларация до президента Румен Радев, парламента, премиера Бойко Борисов, Министерството на здравеопазването, омбудсмана Мая Манолова...

Работодател: Половината болнични са фалшиви (видео)

БТВПредложението на НОИ за орязване на първите дни от болничния от 70 на 50% предизвика широки дискусии. Мотивът на НОИ е, че облекчава бизнеса и осъществява превенция на злоупотреби. По bTV темата коментираха президентът на КНСБ Пламен Димитров и бизнесменът Красимир Дачев. От 17 млн. болнични годишно половината са фалшиви, изтъкна бизнесменът Красимир Дачев. Изхождаме от това, че някой злоупотребява и ще вземем цялото право на човек, което му е гарантирано по закон, контрира Пламен Димитров.

„Това не е начинът да се борим с фалшивите болнични. Че ги има, има ги, никой не отрича, но орязването на правата в никакъв случай няма да доведе до елиминиране на фалшивите болнични. Трябва контрол, трябва действие на цялата система – административна, контролна, съдебна. Ако трябва, някой от тези лекари, които издават фалшиви болнични, да влезе в затвора, да има някой за назидание, в края на краищата, за да е ясно, че така просто не може“, коментира Димитров.
„Защо когато съм болен, ще ме наказват с половин заплата? Изхождаме от това, че някой злоупотребява и ще вземем цялото право на човек, което е гарантирано при това от европейски директиви и международни такива“, добави той.
Проблемът е, че наистина има болни, но от 17 млн. болнични годишно, половината са фалшиви, коментира Дачев. Според него синдикатите, браншовите организации, лекарските съюзи трябва да се включат в контрола.
„Не могат да възложат на мен, като работодател, аз да контролирам издаването на болнични листа. Какъв инструментариум имам аз? Аз съм потърпевш, аз не мога да имам активна позиция в управлението на болничните листа. А всички знаят, че по-голямата част са фалшиви“, изтъкна той.
"Масовият случай във всички страни от ЕС е работодателят да плаща първите три дни болничен", каза Димитров и допълни, че в много от държавите членки има изчаквателен период, преди да се задейства този механизъм – т. нар. празни дни, които никой не плаща. Във Великобритания например това е първият ден, следващите три се плащат. Така се създава автоматична превенция. Той смята, че трябва да се върне към основния механизъм, който наистина е бил временна мярка, когато е въведен и се намалява плащането от 90% на 70%, което бизнесът поема.
Дачев посочи, че според анализ в негово плевенско предприятие, болнични се вземат около 15 септември, през пролетта, когато се сади реколтата и през есента, когато се събира, както и по новогодишните празници.
„Ерозирана е системата. На всички места – болнични, инвалидни, тя е корумпирана, това ерозира цялата система“, посочи бизнесменът. Той отчете, че в пика на кризата болничните са били 16,9 млн., миналата година са били 16,3 млн., а тази ще надхвърлят 17 млн.
Същевременно Димитров обясни, че на 27 октомври ще има протестен митинг с искане за по-високи заплати. Двамата не се разбраха и има ли, или няма процедура на Европейската комисия срещу страната заради високи социални плащания.
Вижте целия разговор във видеото:

Маркирана като пациенти ВИДЕО

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

2°C

София

Облачно

Влажност: 90%

Вятър: 28.97 km/h

 • Облачно
  20 Фев 2018 6°C 1°C
 • Облачно
  21 Фев 2018 6°C 2°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»