Вход

Медицинските сестри заплашват с национална стачка

стачкаС отворено писмо Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи заплаши с национална стачка, ако при приемането на бюджета за следващата година не се предвиди адекватно финансиране за дейностите по здравни грижи. Исканията на медицинските сестри са от десетина години, но до момента властите не успяват да отговорят на тях, така че да спрат процеса по оголване на професията и изтичането на младите кадри в чужбина. Сега медицинските сестри предупреждават, че ако отново не бъдат чути, като крайна мярка ще излязат на национална стачка, която ще парализира здравния сектор.

Медицинските сестри настояват за стартова заплата от три минимални работни заплати и диференцирано заплащане на труда според придобитата квалификация. В отвореното писмо те настояват още за приемане на стандарти с ясен регламент за необходимия брой медицински сестри, акушерки, фелдшери, рентгенови лаборанти и рехабилитатори спрямо броя на пациентите.

„Повече от 80% от завършилите студенти в направление „Здравни грижи“ няма да упражняват професията си поради мизерно заплащане, неблагоприятни условия на труд, неуважение и прояви на насилие при изпълнение на служебния дълг, своеволия от страна на работодателите и липса на ясни критерии и стандарти за качествено изпълнение на здравните грижи, така необходими на българското общество“, казват от организацията.

„Ние ви уведомяваме за решението си да отстояваме правата си, за да останем в България. Ако и сега не се предвидят достатъчно финансови средства за дейностите по здравни грижи, ние ще организираме национален протест. Последната ни реакция ще е национална стачка, която ще парализира системата на здравеопазването. Очакваме Вашите мъдри и национално отговорни решения“, завършва отвореното писмо на медицинските сестри.

Маркирана като медицински сестри

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»