Вход

Предложение за център за трансплантиране на костен мозък и стволови клетки (видео)

стволови клеткиЛекари и специалисти се обединиха около идеята за създаване на национален център за трансплантиране на костен мозък и стволови клетки. Проектът е одобрен преди време, но търси финансиране, информират от bTV. Идеята на експертите е да се създаде голям национален център, където да се даряват стволови клетки и костен мозък и да се извършват трансплантации. Целта е да спре изтичането на пациенти в чужбина.
Според статистиката у нас донорите са под 3000 срещу 7 милиона в Германия например. Годишно у нас се извършват 30 трансплантации, а нуждаещите са много повече.

„Ако ние направим този център у нас, те ще могат да се трансплантират тук, а няма да се налага да ходят в чужбина”, каза доц. д-р Костадин Ангелов, изпълнителен директор на Александровска болница.
„Ние де факто ползваме чуждите регистри, защото нашият все още е с много малък брой донори, за да може да подсигури нуждите на нашите пациенти”, отбеляза проф. д-р Елисавета Наумова, национален консултант по клинична имунология.
Вижте подробности във видеото:

Маркирана като трансплантация ВИДЕО

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»