Ние също сме европейски лекари и работим в европейски болници

От Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници и Българската болнична асоциация изпратиха декларация до президента Румен Радев, парламента, премиера Бойко Борисов, Министерството на здравеопазването, омбудсмана Мая Манолова и Българския лекарски съюз относно започналата дискусия за неизплатените от НЗОК средства към болници в други страни-членки на Европейския съюз...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Ще плачете с кървави сълзи (ви…

Румяна Арнаудова, прокурор във ВКП, ръководител на отдел „Противодействие на корупцията, организираната престъпност и тероризма" и говорител на главния прокурор коментира пред БНТ, че едно от обвиняемите лица за незаконен...

Решения срещу корупцията при м…

Доклад с решения срещу корупцията в сектора на лекарствата и медицинските изделия обяви Центърът за превенция на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Сред препоръките са да се криминализират...

Ние също сме европейски лекари…

От Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници и Българската болнична асоциация изпратиха декларация до президента Румен Радев, парламента, премиера Бойко Борисов, Министерството на здравеопазването, омбудсмана Мая Манолова...

Един лекар за 32 населени места (видео)

лекарПред кабинета на д-р Снежана Бакърова в село Смилян винаги има пациенти, защото е единственият лекар за 32 села и махали в района. Лекарката се е сблъсквала с всякакви случаи в 27-годишната си практика.
Екип на БНТ се срещна с д-р Бакърова чак след като е прегледала всичките си пациенти в здравната служба в Смилян. Но това съвсем не е краят на работния ѝ ден.
„Около 12 часа трае моят работен ден, по разбираеми причини, населението не е локализирано на едно место, обслужвам много пациенти, които са в много населени места“, обясни лекарката.

В пациентската листа на селската лекарка има над 2500 души, живеещи в 32 селца и махали в района. За да ги обиколи ѝ се налага да изминава повече от 30 километра.
„Лошото е, че пътищата са по-трудно проходими, не на всички места има покритие и това създава трудности при комуникациите. Обикновено населението, което обслужвам е застаряващо, много болно, близките на тези възрастни хора са в града“, казва д-р Бакърова и допълва, че има огромна разлика от практиките в града, където са близо спешен център, болница, лаборатории. На село условията на труд за лекаря са много по-тежки. Има и немалко повиквания през нощта, на които няма как да откаже, защото в много ситуации пациентът е спешен и до идването на линейка трябва да бъде полезна на пациента.
Затова и хората в Смилян и околните села признават професионализма ѝ.
„Много добре си върши работата, всички сме много доволни от нея. Винаги се отзовава при нужда, без значение по кое време на денонощието сме се обадили, винаги се отзовава“, казва Росица Ортакчиева - жител на Смилян.
Д-р Бакърова не скрива, че има проблеми в работата на общопрактикуващите лекари. Едно от нещата, които отблъскват младите от професията е многото документация, с която са затрупани.
„Ние по-малко преглеждаме, отколкото пишем. И има какво да се направи, в този смисъл даваме страшно много предложения, но системата е много тромава“, мисли тя.
Селската лекарка смята, че държавата е длъжник и на медиците и на пациентите в отдалечените села. Междувременно обаче потегля към село Арда, където я чакат 20 души и работният ѝ ден продължава.
Вижте подробности във видеото:

Маркирана като лични лекари ВИДЕО

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

2°C

София

Облачно

Влажност: 90%

Вятър: 28.97 km/h

 • Облачно
  20 Фев 2018 6°C 1°C
 • Облачно
  21 Фев 2018 6°C 2°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»