Вход

Лоша здравна политика фалира общинските болници

pom-protБолницата в Поморие затвори врати в началото на седмицата. Лечебното заведение, което обслужва и съседната община Несебър, спря да приема пациенти и отмени всички планови операции. Персоналът не е получавал заплати от април и един след друг лекарите напускат.
Тези, които все още не са напуснали, протестират пред лечебното заведение.

Според кмета на Поморие Иван Алексиев вина за лошото финансово състояние на болницата в града, както и на много други общински болници, е лошата политика в здравеопазването, което толерира държавните и частните болници за сметка на общинските. Той пита защо на лечебното заведение не са изплатени надлимитните дейности, които то е извършило, защото не може да връща пациенти. Иван Алексиев вероятно не знае, че надлимитните дейности не са изплатени на нито една болница. Не може да си длъжен да приемаш всеки и да не ти плащат дейността. Ако от 70 държавни и общински болници 3 са в лошо финансово състояние, то вината ще е на управлението им, но ако и 70-те са в лошп състояние, това означава, че виновна и политиката в здравеопазването.
Д-р Колчев каза, че проблемите се трупат с години и те са заради некадърността на управляващите. Политиката в здравеопазването е геноцид над населението.
Д-р Караилиева - управител определи липсата на кадри, като основна причина. Освен това, според нея проблем, е че млади лекари не могат да специализират в общинските болници.
Според д-р Виргиния Цанова, зам.-директор на РЗИ – Бургас, болницата в Поморие може да бъде спасена чрез „преструктуриране, в рамките на нормативната уредба”. РЗИ не е обсъждала предложения и иска да говори с кмета.

Маркирана като лимити МЗ ВИДЕО

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»