Вход

Д-р Н. Болтаджиев: Болниците ще работят при по-добри условия без Наредба №2 на Москов

БолтаджиевОтпадането на Наредба №2 на Москов за основния пакет няма да спре плащането от НЗОК, напротив, ще го увеличи и болниците ще работят при по-добри условия, заяви пред Фрог нюз д-р Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници.
„Сега се отива към договорното начало, което не е в интерес на политиците, тъй като те няма да могат да се бъркат в работата на лекарите. Решението на Върховния административен съд за отмяна на Наредба №2 от 25.03.2016 г. за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК е закономерно. Министерството на здравеопазването не може да я замени с нова наредба дори с поправка на Закона за здравното осигуряване, защото с Решение № 3/8.03.2016 г. на Конституционният съд е определено, че „Основните обществени отношения, свързани с правото на здравно осигуряване, трябва да бъдат уредени със закон“, каза д-р Болтаджиев.

„Нищо фатално не е станало с отмяната на Наредба №2. Здравната система ще работи по-добре без нея. Слага се край на една произволна, често непремерена и понякога диктувана от популистки инстинкти държавна намеса в отношенията между лечебните заведения и здравноосигурените лица“, коментира още председателят на Националното сдружение на частните болници.

Маркирана като болници НЗОК

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»