Вход

7 донорски ситуации от началото на годината във Велико Търново (видео)

донориСедем донорски ситуации са успешно реализирани във Великотърновската болница от началото на 2017 година, което я нарежда на първо място в страната, съобщават от БНТ. В седмицата на донорството и трансплантациите лекарите връчиха и специални отличия на хората, които в най-трудния момент са дарили органите на своите близки, за да спасят други човешки животи.
Велизар Йорданов разказва, че най-близкият човек в живота му бил брат му Юлиян. В края на месец май тази година обаче съдбата решила да ги раздели. 43-годишният мъж, който посветил голяма част от живота си на децата в SOS детските селища, си тръгнал от този свят, само за няколко часа.

„Получи мозъчен кръвоизлив и буквално за една нощ го загубихме. Връхлита те просто като ураган и с доктор Маринова говорих аз, че нещата са необратими и няма какво да направят“, спомня си Велизар.
Въпреки шока от неочакваната загуба на Юлиян, близките му нито за миг не се поколебали и решили да спасят други човешки животи, като дарили сърцето и черния му дроб. Вярват, че за някой те са последната надежда.
„Човек трябва да намери някакъв мотив в себе си, какъвто и да е той. Може би е по-ужасно да си жив и да не знаеш всъщност ще оцелееш ли, че всъщност някой може да ти помогне в мъката си. Важно е, че сме подарили надежда. Всъщност се надявам, че сърцето му тупти някъде“, казва още Велизар Йорданов.
Д-р Сибила Маринова - началник ОАИЛ МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново е един от лекарите, които имат една от най-тежките задачи - да отнемат надеждата на някой, за да я дарят на друг.
„Тежко е, много тежко е да се изправиш пред някого и да му кажеш, че неговият близък е починал, защото пациент в мозъчна смърт е починал пациент и в това същото време да поискаш от него да дари. Тези хора, които видяхте тук, са едни изключителни хора. 7 донорски ситуации реализирани има от началото на годината в нашата болница от девет случая на доказана мозъчна смърт“, обясни д-р Маринова.
Заради хора като 50–годишния Атанас Атанасов от Лясковец, и близките на донорите, и лекарите са категорични, че надмогването на мъката и усилията си заслужават. Мъжът получил сърце и втори живот преди три години.
„Мъж от Варненската болница, две години по-млад от мен. Искам да се срещна с близките на донора, да ги прегърна, да им благодаря. Щастлив съм, видях сина ми, че завърши“, каза Атанас Атанасов.
В седмицата на донорството семействата, взели съдбоносното решение, получиха звезди в памет на своите близки, които са дарили живот на хора като Атанас.
Вижте повече подробности във видеото:

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»