Ананиев: Проф. Плочев излъга 6 пъти

В петък Ананиев поиска управителят на Здравната каса проф. Камен Плочев да подаде оставка. Причината - Плочев настоял пред парламента за актуализация на бюджета на НЗОК заради дълг от 270 милиона лева към чужди здравни каси. Това обаче не било съгласувано със Здравното министерство и Министерския съвет. В понеделник Плочев обяви, че няма намерение да...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Ще плачете с кървави сълзи (ви…

Румяна Арнаудова, прокурор във ВКП, ръководител на отдел „Противодействие на корупцията, организираната престъпност и тероризма" и говорител на главния прокурор коментира пред БНТ, че едно от обвиняемите лица за незаконен...

Решения срещу корупцията при м…

Доклад с решения срещу корупцията в сектора на лекарствата и медицинските изделия обяви Центърът за превенция на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Сред препоръките са да се криминализират...

Д-р Гълъбова: Психиатриите са …

Д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски”, и Елина Дичева, приятелка на убития млад мъж с психично заболяване във Варна, коментираха по bTV проблемите на болните...

7 донорски ситуации от началото на годината във Велико Търново (видео)

донориСедем донорски ситуации са успешно реализирани във Великотърновската болница от началото на 2017 година, което я нарежда на първо място в страната, съобщават от БНТ. В седмицата на донорството и трансплантациите лекарите връчиха и специални отличия на хората, които в най-трудния момент са дарили органите на своите близки, за да спасят други човешки животи.
Велизар Йорданов разказва, че най-близкият човек в живота му бил брат му Юлиян. В края на месец май тази година обаче съдбата решила да ги раздели. 43-годишният мъж, който посветил голяма част от живота си на децата в SOS детските селища, си тръгнал от този свят, само за няколко часа.

„Получи мозъчен кръвоизлив и буквално за една нощ го загубихме. Връхлита те просто като ураган и с доктор Маринова говорих аз, че нещата са необратими и няма какво да направят“, спомня си Велизар.
Въпреки шока от неочакваната загуба на Юлиян, близките му нито за миг не се поколебали и решили да спасят други човешки животи, като дарили сърцето и черния му дроб. Вярват, че за някой те са последната надежда.
„Човек трябва да намери някакъв мотив в себе си, какъвто и да е той. Може би е по-ужасно да си жив и да не знаеш всъщност ще оцелееш ли, че всъщност някой може да ти помогне в мъката си. Важно е, че сме подарили надежда. Всъщност се надявам, че сърцето му тупти някъде“, казва още Велизар Йорданов.
Д-р Сибила Маринова - началник ОАИЛ МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново е един от лекарите, които имат една от най-тежките задачи - да отнемат надеждата на някой, за да я дарят на друг.
„Тежко е, много тежко е да се изправиш пред някого и да му кажеш, че неговият близък е починал, защото пациент в мозъчна смърт е починал пациент и в това същото време да поискаш от него да дари. Тези хора, които видяхте тук, са едни изключителни хора. 7 донорски ситуации реализирани има от началото на годината в нашата болница от девет случая на доказана мозъчна смърт“, обясни д-р Маринова.
Заради хора като 50–годишния Атанас Атанасов от Лясковец, и близките на донорите, и лекарите са категорични, че надмогването на мъката и усилията си заслужават. Мъжът получил сърце и втори живот преди три години.
„Мъж от Варненската болница, две години по-млад от мен. Искам да се срещна с близките на донора, да ги прегърна, да им благодаря. Щастлив съм, видях сина ми, че завърши“, каза Атанас Атанасов.
В седмицата на донорството семействата, взели съдбоносното решение, получиха звезди в памет на своите близки, които са дарили живот на хора като Атанас.
Вижте повече подробности във видеото:

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

1°C

София

Облачно

Влажност: 86%

Вятър: 28.97 km/h

 • Облачно
  20 Фев 2018 6°C 2°C
 • Облачно
  21 Фев 2018 6°C 2°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»