Вход

Във вторник ще ви извикам и ще ви кажа цифрите

k.ananiewКак се приема бюджета на НЗОК? Според чл. 19, ал. 7, т. 3 от Закон за здравното осигуряване, „Управителят на НЗОК изготвя проект на закон за годишния бюджет на НЗОК и го изпраща за становище от министъра на здравеопазването, след което внася проекта на закон за годишния бюджет на НЗОК заедно със становището на министъра на здравеопазването за разглеждане и одобрение от надзорния съвет;”
Така е по закон. Как става на практика, вижте сами от откровеното изказване на Председателя на Надзорния съвет на НЗОК и заместник финансов министър. Цитираме едно към едно от стенограмата на последното заседание на Надзорния съвет:

„И другото нещо. Искам да гледаме бюджета за 2018 г. на Надзорен съвет. Защото сега ще ви извикам като заместник-министър на финансите във вторник или сряда при мен, ще ви кажа цифрите и тук ще дойде в Надзорния съвет като всичко свършено. Най-важното е, че никой тук не знае колко е общия размер на здравноосигурителните плащания, колко е разпределено за извънболнична, болнична и т.н. Те ще получат информацията пост фактум и няма да имат възможност за реакция, а тук трябва да стане дебат и затова аз поставих преди няколко месеца въпроса преди по указанието на министъра на финансите да пратите проектобюджета в министерството, преди това трябва да го гледаме тук и Надзорът да знае, че това е неговия бюджет, който касата внася, а не след като мине процедурата. Защото после те могат да излязат и да кажат – да, това е бюджета, но това не е нашия бюджет, защото ние оценихме, когато давахме цифрите първо, второ, трето, четвърто, пето, но някой не ги е взел предвид. Вече друг носи отговорността. Ние тази година сме го изпуснали, но ако ние сме тук за следващата година да го направим както трябва. Нека да си мине проекта на бюджета септември месец, когато го искахме. Какво ни е пречило на 1ви да се съберем и да го гледаме, и да го напишем. Аз мога да съм „въздържал се“, но другите трябва да са информирани. Сега ще получат наготово бюджет, който ще трябва да го изпълняват.”
Крайна цитата.Кой управлява здравеопазването преценете сами.

Маркирана като НЗОК

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»