НЗОК потвърди: Дълговете към Европейски болници са 271 200 000…

Пресцентърът на НЗОК разпространи съобщение до медиите, придружено с конкретна справка за размера на задълженията на НЗОК към фондове и болници от Европейския съюз. В съобщението се казва следното:Предвид ръста на сумите по постъпващите от другите държави искове, възникнали при прилагане на Регламентите вследствие на присъединяването на Република България към...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Един оперирал на сляпо, друг п…

Пациент на средна възраст получава силна болка в кръста след вдигане на тежест. Появява се слабост и затруднения в движението. пациентът постъпва по спешност в областна болница. Извършена е операция...

Приеха промени в Закона за лек…

С 96 гласа "за" парламентът прие на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Предложените от правителството изменения въвеждат мерки за наблюдение на лекарствените продукти, включени...

7-часова операция за отстраняв…

Мозъчен тумор с тегло 1,87 кг. успяха да отстранят след 7-часова операция индийски хирурзи. Интервенцията е спасила зрението на 31-годишен мъж, информират от БГНЕС. Неврохирургът Тримутри Надкарни обясни, че по...

П. Георгиева: Директорът на фонда притиска родители на болни деца да оттеглят заявления

p.g-btvЗа изключително смущаващи практики във Фонда за лечение на деца съобщи в студиото на „Тази сутрин” членът на Обществения му съвет Пенка Георгиева. По думите й шефката на структурата д-р Мариета Райкова оказва натиск върху родителите на тежко болни деца да оттеглят заявленията си с цел да останат само по-леки случаи и така да подобрява собствения си имидж.
Георгиева разказа, че е разбрала за тази практика по време на заседанието на Обществения съвет в сряда, когато е взето и решението да не бъдат оперирани сиамските близнаци от Сливен.

Тя подчерта, че заключението на експертите не подлежи на съмнения и подобна интервенция ще застраши живота на децата, които сега са в „Пирогов” и вече не могат да дишат сами: „Според интердисциплинарната комисия разделянето на може да се осъществи – това са 17 души, сред които зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков, това е елитът на българското здравеопазване”.
В комисията имало и член на Обществения съвет, която се опитала да разкаже какво точно се е случило, но директорката на фонда я прекъсвала и настоявала веднага да се гласува. Трябвало да се стигне до скандал, за да могат другите членове да зададат въпрос по случая. Според Георгиева това е натиск от страна на Райкова.
„Първоначално си помислих, че е за да не се губи време, но, когато размислих, видях, че има голям проблем”, разказа тя и посочи, че на същото заседание имало три молби от родители за прекратяване на заявленията им за лечение на болни деца – при положение, че при предишните директори такива случаи били единични за целия мандат.
В поне един от тези случаи директорката на фонда искала прекратяване с мотива, че родителите не са дали нужните медицински документи – макар да става дума за изследване, за което трябва да се чака, а заявлението да е било подадено преди по-малко от месец.
Категорична, че „се упражнява натиск върху родителите да си оттеглят заявленията с цел директорът да си повдигне имиджа и такива трудни деца, за които тя трябва да се грижи и фондът да се грижи за тях, да бъдат изтласкани от системата на фонда с цел да си отчита позитивните и разрешени случаи”.
На Пенка Георгиева се обадил и друг родител на болно дете, журналист от национална медия. Тя била обект на натиск от страна на администрацията на фонда: „Упражнява се натиск върху нея да оттегли заявлението си, защото детето е „трудно”. Има такава инструкция. Питам здравния министър: Кой даде тези инструкции?”. Според нея всичко е резултат „на една гола амбиция на един човек да бъде директор”
Тя вероятно ще напусне Обществения съвет след влизането в сила на новия му правилник, с който на членовете се забранява участие в обществени дискусии. Вижте и видео:

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

5°C

София

Облачно

Влажност: 77%

Вятър: 28.97 km/h

 • Облачно
  23 Фев 2018 8°C 2°C
 • Облачно
  24 Фев 2018 8°C 3°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»