Психиатри настояват за спешни мерки за психично болните (аудио)

Лечението на психично болните в България е хронология на една катастрофа – хронично недофинансиране, трагично състояние на психиатричните болници и дефицит на персонал. Асоциацията на експертите по психично здраве настояват за спешни мерки пред институциите по проблемите на психично болните.„Ние сме страната в Европейския съюз с най-малко психиатри на глава...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Осъдиха условно лекар за смърт…

Д-р Махиал Маджунов е осъден на 2 години условно заради смъртта на 4-годишната Гергана Илиева, която преди 8 г. почина след вадене на сливици. Върховния касационен съд (ВКС) изменя решението...

Проф. Бенишева: За четири месе…

Няма единна информационна система за проследяване на лекарствата между Здравната каса, търговците на едро, апетките и Изпълнителната агенция по лекарствата. Това каза пред Хоризонт проф. Татяна Бенишева, председател на Българска...

Психиатър: Смяната на часовото…

Психиатърът д-р Веселин Герев коментира пред Bulgaria ON AIR поредна смяна на стрелките на часовника, която ни очаква в края на седмицата. Той подчерта, че тя е абсолютно вредна, но...

Майка на починало бебе обвини ”Пирогов” за смъртта на детето си

child-pirogov9-дневно бебе е починало от сепсис в "Пирогов", като в кръвта му е открита бактерия доказваща наличието на вътреболнична инфекция.
Гинекологът д-р Елена Леви от Пловдив ражда сина си Емануил на 3 май в "Майчин дом" в София. Майката разказва, че информацията, която е получила за детето е била, че е добре и вероятно на 5 май ще й бъде дадено, съобщи Нова телевизия, цитирана от dir.bg. 
В деня на изписването обаче не се оказва точно така – лекарите й съобщават, че имат съмнение за вродена аномалия – стеснение, при което храната не може да преминава през стомаха на бебето. 

"Aз съм акушер-гинеколог и бременността ми бе добре проследена. Все пак едно дете, докато не се роди, няма как да сме сигурни на 100 процента. Така че, повярвах на колегите", разказва майката.
Така момченцето е преместено с линейка в „Пирогов” за операция. Няколко дни по-късно лекарите отхвърлят опасността от аномалия и установяват, че няма стеснение на стомаха, детето е захранено. Обаждат се на майката да отиде да си вземе детето. За втори път Елена Леви се подготвя да прибере Емануил у дома. Купува и торта – за благодарност на колегите.
"Три часа чаках пред вратата на реанимацията. И в 13 часа лично бях повикана от завеждащия на отделението да ми съобщят, че детето е починало. И аз ги попитах още тогава - на 12 май - от какво почина при положение, че ми казвахте, че детето ми е добре. А в един момент - почина. Е, вие сте лекар, знаете - отговориха ми. Но това не е обяснение за една майка - аз в този момент бях майка, не лекар.  Резистентен вътреболничен щам - това ми каза шефът на отделението. Това е бактерия, придобита в болницата. Починало е от сепсис", допълва д-р Леви.
Кръвните изследвания на Емануил от деня на смъртта показват наличие на псевдомонас. "Това е бактерия, която е подчертано вътреболнична с подчертан афинитет към хирургични отделения. А при постъпването на моето дете в "Пирогов", както и в "Майчин дом", това изследване бе отрицателно", категорична е майката. 

Становището на Изпълнителна агенция "Медицински одит" пристига три месеца по-късно. Макар че в него се споменават двете отрицателни проби в двете болници, изводът на финала е, че „липсват категорични данни инфектираността да е вътреболничен произход”.  Единствените категорични данни, които съществуват са, че детето е загинало от сепсис. Майката пък е в рисков фактор - с прееклампсия, високо кръвно налягане и възпаление. В кой точно момент и кога е станало заразяването на това дете - дали още вътреутробно или по време на раждането - никой не може да го докаже", заяви проф. Златица Петрова, директор на ИА "Медицински одит".  Тя обясни, че двете отрицателни проби от изследвания на новороденото в "Майчин дом" и при приема в "Пирогов" не са атестат, защото били взети от ушния канал, езика и носа. В документацията на Емануил Леви от "Майчин дом" обаче пише, че е взета хемокултура т.е изследванията са кръвни. Бебето умира на седмия ден от престоя си в "Пирогов".  "Той не е опериран, което е най-големият парадокс. Детето няма хирургичен проблем, а стои в хирургично отделение, където е повече от ясно, че е развъдник на бактерии", казва майка му Елена.  Според инспекторите от РЗИ хигиената в отделението е била на ниво. В отговора си обаче, от "Медицински одит" споменават, че в детските клиники на „Пирогов” е имало два изолирани случая на псевдомонас. Т.е. още две деца с бактерията, но те не са били в контакт с Емануил. "Логично е, че децата нямат контакт помежду си, но персоналът имат контакт с тях. Смятам, че е в пряка връзка със заразяването на моето дете. Действията на реаниматора вечерта показват много ясно, че детето ми е забавено. При шоково състояние, което е хванато и овладяно в първа фаза, смъртността е до 20 процента. При шоково състояние в крайна фаза, в което е било моето дете, когато е преведено в реанимация, смъртността е над 90 процента. Надявам се компетентните органи да отговорят по-адекватно на този въпрос", допълва д-р Леви. Документите показват, че новороденото момченце е вяло и не се храни добре още вечерта преди смъртта си. Дежурният лекар вика реаниматор на два пъти, но бебето е преместено в реанимация едва в 6.20 ч. на 12 май. Според проф. Петрова обаче лекарите в "Пирогов" са реагирали навременно. 

"Защо трябва да търсим вина? Всички правила, всички изисквания и добрата медицинска практика е спазена. Как може да кажа аз, че има вина", казва шефката на "Медицински одит". Д-р Елена Леви се е върнала на работа. Но не преглежда бременни и не води раждания. Казва, че ще се върне към тях, когато стане емоционално стабилна след смъртта на детето си. "В момента, в който има наказан и се обяви публично, защото болката от загубата е огромна, но и болката, че някой се разхожда безнаказано е не по-малка. Мечтая да видя наказани", завършва почернената майка. По това време в отделението се е извършвал ремонт, имало е строителни работници, преминаващи през едни и същи помещения с болни деца. Хигиената и била под всякаква критика. РЗИ, Медицинския одит и Етичната комисия на БЛС не установили нарушения .... Директорът на медицинския одит проф. Петрова казва пред камерите на Нова "има живот, има смърт, само Господ е вездесъщ". Тя смата, че майката не може да докаже нищо и всичко е направено както трябва. От Пирогов са отказали да дадат мнение. Вижте цялото видео:

Маркирана като болници пациенти увреда

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Превалявания от сняг

0°C

София

Превалявания от сняг

Влажност: 89%

Вятър: 22.53 km/h

 • Сняг
  22 Мар 2018 1°C -1°C
 • Сняг
  23 Мар 2018 1°C -1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»