Вход

Детското и юношеското затлъстяване се разпространява по целия свят

Детските и тийнейджърските нива на затлъстяване са се увеличили десет пъти през последните четири десетилетия, което означава, че 124 милиона момчета и момичета по целия свят са твърде дебели, според ново проучване.
Анализът в Lancet е най-големият по рода си и разглежда тенденциите на наднорменото тегло в над 200 страни.
В Обединеното кралство един на всеки 10 млади хора на възраст от пет до 19 години е със затлъстяване.
Затлъстелите деца вероятно ще станат затлъстели възрастни, като ги излагат на риск от сериозни здравословни проблеми, казват експерти.
Те включват диабет тип 2, сърдечни заболявания, инсулт и някои видове рак, като на гърдата и дебелото черво.
Анализът на Lancet, публикуван на Световния ден на затлъстяването, идва от изследователи от Световната федерация по затлъстяване, и предупреждава, че глобалната цена на лечението на заболявания, причинени от затлъстяването, ще надвиши 920 млрд. паунда всяка година считано от 2025 г.

Затлъстяване - новата "норма"
Въпреки че честотата на затлъстяване при децата изглежда се стабилизира в много европейски държави с високи доходи, включително в Обединеното кралство, те се ускоряват с тревожно темпо в много други части на света, казва водещият изследовател проф. Маджид Езати от Imperial College London.
Изследователите смятат, че широката наличност и популяризирането на евтини храни за изхранване е един от основните двигатели.
Графиките, изготвени от Световната здравна организация, показват, как се измерва наддаването на тегло при момчетата и момичетата, според техния индекс на телесна маса (BMI).
Най-голямото увеличение в броя на затлъстелите деца и юноши е в Източна Азия. Китай и Индия са наблюдавали темпове "балон" през последните години.
Полинезия и Микронезия имат най-висок процент на всички - около половината от младото население в тези страни е с наднормено тегло или със затлъстяване.
Изследователите казват, че ако сегашните световни тенденции се запазят, "затлъстяването" скоро ще бъде по-често срещано от "поднорменото тегло".
Броят на момичетата и момчетата с поднормено тегло в световен мащаб намалява от връх през 2000 г.
През 2016 г. 192 млн. млади хора са били с поднормено тегло - все още значително повече от броя на младите хора, които са били с наднормено тегло, но това изглежда да се промени.
Източна Азия, Латинска Америка и Карибите са претърпели промяна от поднормено тегло до затлъстяване в рамките на няколко десетилетия.
В световен мащаб през 2016 г. още 213 милиона младежи са с наднормено тегло, въпреки че все още са под прага на затлъстяването.
Д-р Хари Рутър от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина заяви: "Това е огромен проблем, който ще се влоши.
- Дори слабите хора са по-тежки, отколкото биха били преди десет години.
"Ние не сме станали по-слаби, мързеливи или алчни. Реалността е, че светът около нас се променя."
'Дълго пътешествие'
Д-р Фиона Бул от Световната здравна организация призова за строги действия, за да се отървем от "нискокалоричните храни с ниска хранителна стойност" и да се стимулира повече физическа активност.
Досега малко над 20 страни по света са въвели данък върху захарните напитки.
Д-р Алисън Тедстоун, главен специалист по храненето в общественото здравеопазване в Англия, заяви: "Програмата ни за намаляване на захарта и държавната такса върху захарта са водещи в световен мащаб, но това е само началото на дълго пътуване за справяне с предизвикателството на едно поколение.
"Доказателството е ясно, че просто да казваме на хората какво да правят, няма да работи. Докато образованието и информацията са важни, са необходими по-дълбоки действия, които да ни помогнат да намалим консумацията на калории и да постигнем по-здравословен хранителен режим".
Източник: Би Би Си

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»