Вход

Нови 12 души с хепатит А в Луковит

washНови 14 случая на болни от Хепатит А са регистрирани в Ловешка област, 12 от които в квартала Изток на гр. Луковит и 2 в с. Угърчин. Общия брой на заболелите в населения предимно с роми квартал на Луковит от началото на юни до сега е вече над 150.
На практика всички деца от квартала вече са преболедували от хепатит А.

За епидемията се разбра в началото на юли, когато редица медии сигнализираха за нея. До този момент отговорният държавен орган – Регионална здравна инспекция Ловеч се задоволяваше с ролята на регистратор, а община Луковит на наблюдател на епидемичния процес. След намесата на медиите, РЗИ и общината обявиха, че предприемат мащабни противоепидемични мерки.
Данните за една дузина нови болни от същия квартал сочат, че мерките на общината и РЗИ са били неефективни. Епидемията не е прекъсната, предаването на болестта продължава. Хепатит А, наричан още „болестта на мръсните ръце” се предава по фекално-битов път от човек на човек. Спазването на лична хигиена и дезинфекцията на помещенията, обикновено веднага прекъсват епидемичната верига. Общо взето разходите за лечението на един-двама болни са колкото разходите за дезинфекция на целия квартал. Проблемът освен медицинска има и финансова страна. Закъснялата и неефективна реакция на държавните органи коства сериозни загуби на здравния бюджет. Дали след болниците във Враца и Ловеч, МЗ не трябва да вземе на 'ръчно управление" и РЗИ Ловеч?

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»