Ананиев: Проф. Плочев излъга 6 пъти

В петък Ананиев поиска управителят на Здравната каса проф. Камен Плочев да подаде оставка. Причината - Плочев настоял пред парламента за актуализация на бюджета на НЗОК заради дълг от 270 милиона лева към чужди здравни каси. Това обаче не било съгласувано със Здравното министерство и Министерския съвет. В понеделник Плочев обяви, че няма намерение да...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Ще плачете с кървави сълзи (ви…

Румяна Арнаудова, прокурор във ВКП, ръководител на отдел „Противодействие на корупцията, организираната престъпност и тероризма" и говорител на главния прокурор коментира пред БНТ, че едно от обвиняемите лица за незаконен...

Решения срещу корупцията при м…

Доклад с решения срещу корупцията в сектора на лекарствата и медицинските изделия обяви Центърът за превенция на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Сред препоръките са да се криминализират...

Д-р Гълъбова: Психиатриите са …

Д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски”, и Елина Дичева, приятелка на убития млад мъж с психично заболяване във Варна, коментираха по bTV проблемите на болните...

Генният тест "намалява риска от рак на гърдата"

Генният тест, който информира жените за вероятността те да развият рак на гърдата, скоро може да бъде използван при високорискови групи.
Изследователите от Манчестър след теста заявиха, че могат да намалят броя на жените, които имат операция, за да отстранят гърдите си, като намалят риска си.
Тестът върху кръвта или слюнката разглежда 18 генетични варианта, за които е известно, че оказват влияние върху шансовете за рак на гърдата.
Ранните благотворителни организации заявиха, че това ще има реално въздействие върху жените и ще доведе до по-малко диагностициране на болестта.
Тестът за единичен нуклеотиден полиморфизъм (SNP) ще бъде първоначално наличен за пациенти, които имат тестове в болница "Света Мария" и болница "Wythenshawe" в Манчестър за BRCA1 и 2 генни мутации с фамилна анамнеза за рак на гърдата.
BRCA е наречена "генът на Анджелина Джоли", след като актрисата разкри, че е имала операция след като е научила, че има до 87% шанс да развие рак на гърдата.


Това е цифрата, цитирана за всички жени с BRCA генна мутация, но всъщност рискът от рак е много по-сложен от този и различен за всеки човек.
Професор Гарет Еванс, който е ръководил изследването в теста на Манчестър Юнивърсити Фондация "Тръст", казва, че жените с мутация на BRCA имат риск от рак на гърдата някъде между 30% и 90%.
Да бъдеш в състояние да намалиш индивидуалния риск на жената ще означава, че те са по-добре информирани дали да имат мастектомия или не, казва той.
Чрез комбиниране на резултатите от теста с информация за плътността на гърдата, възрастта на жената има деца или достига пубертет, жените получават процентно изменение на развиващия се рак на гърдата през следващите 10 години и през целия им живот.
Беки Межърс имаше мастектомия преди 11 години на 24-годишна възраст, след като узна, че е носила BRCA1 генната мутация.
Тя трябва да предприеме по-нататъшна операция за намаляване на риска, за да премахне утробата и яйчниците в следващите четири месеца и е приветствала новината.
"Когато установят, че имат гена BRCA1 или 2, много жени се страхуват, че трябва да предприемат незабавни действия.
"Новият тест ще даде на жените повече възможности и ще им помогне да вземат по-информирани решения", каза тя.

Точен риск

Проф. Евънс иска тестът да стане по-широко достъпен, като в крайна сметка позволява на всички жени да разберат вероятността от развитие на рак на гърдата.
Той каза: "Това е огромен играч за промяна на рака на гърдата, където сега имаме тестове, които могат да дадат точен риск за цялото население, за тези с история в семейството и за тези с BRCA мутации".
Екипът на проф. Евънс работи с университета в Кеймбридж и изследователи в САЩ, Австралия и Европа, за да разгледа проби от 60 000 жени.
В рамките на две години те се надяват да подобрят генен тест, за да включат до 300 генетични варианта, за които е известно, че оказват влияние върху вероятността от развитие на рак на гърдата.
По-добър избор

Те също така изследват дали могат да използват своята работа, за да разберат как генът увеличава или намалява риска от развитие на рак на простатата, матката, яйчниците, белия дроб и колоректалния рак.
Това може да бъде особено полезно за BRCA мутационните носители, които също са изложени на повишен риск от рак на яйчниците.
"Колкото повече научаваме за генетичните компоненти зад тези повишени рискове от развитие на рак на гърдата при жени, които имат семейна анамнеза за болестта, толкова по-добър е изборът, който могат да направят за здравето си", казва д-р Джъстийн Алфорд от Cancer Research UK.
Лестър Бар, председател на "Предотвратяване на рака на гърдата", благотворителна организация, основана в Манчестър, която финансира част от изследванията, заяви, че следващата стъпка е да помогне на жени без семейна анамнеза за рак на гърдата, които все още могат да носят генетичен риск от развитие на болестта.

Източник: Би Би Си

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

1°C

София

Облачно

Влажност: 86%

Вятър: 28.97 km/h

 • Облачно
  20 Фев 2018 6°C 2°C
 • Облачно
  21 Фев 2018 6°C 2°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»