Вход

Хирургия, АГ и ортопедия са най-рисковите специалности с най-много дела в съда

конференцияДнес започва Четвъртата национална конференция "Иновации и добри практики в здравния сектор", организирана от "Икономедия". Форумът ще бъде открит от министъра на здравеопазването проф. Николай Петров, информират от БНР. По време на конференцията адвокатът и специалист по медицинско право Мария Шаркова ще представи актуалните тенденции в съдебната практика по дела за медицински грешки.
„И медицината, и правото работят с доказателства“, подчерта тя и обясни за изследване на данни, които се базират на анализирана, съществуваща съдебна практика, с които се разполага. Адв. Шаркова уточни, че според проучването 51% от заведените дела приключват в полза на лекарите или болниците, т.е. исковете са неоснователни.

„31% от заведените искове са основателни, т.е. в определени случаи пациентите доказват, че действително е налице непозволено увреждане - правният термин за лекарска грешка. Необходимо е да се подобри комуникацията между лекар и пациент“, подчерта още адв. Шаркова, като поясни, че 35% от делата, които са заведени са свързани с въпроса за лошата комуникация или въобще неосъществената комуникация между лекар и пациент.
„Тези проблеми дори не се изучават в медицинските университети и младите лекари излизат неподготвени за начина, по който те трябва да комуникират с пациентите. Освен това искам да обърна внимание, че в България няма система за регистриране на нежеланите събития, които настъпват в лечебни заведения. Когато ние не разполагаме с данни какви нежелани събития се осъществяват в лечебното заведение, няма да можем да анализираме причините за тези събития“, каза адвокат Мария Шаркова.
Хирургията, акушерството и гинекологията, както и ортопедията, травматологията и денталната медицина са най-рисковите специалности, които най-често пращат казусите в съда според специалиста по медицинско право, която работи и по проекта "Лекарска грешка" - сайт, който функционира от скоро и чиято цел е да събере и анализира на едно място съдебната практика в областта на лекарските грешки.

Маркирана като лекари съд

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»