Вход

Мотор вместо инвалидна количка - една сбъдната мечта (видео)

моторМотористи, останали обездвижени след катастрофа, отново се понасят с вятъра, след като български екип ентусиасти изобрети мотоциклет, пригоден за хора с двигателни увреждания. С негова помощ мотористи, които са останали обездвижени след катастрофа, могат отново да "настъпят газта". Форсирането на двигателя, високата скорост на пистата и свистенето на вятъра са нещата, които държат живи мотористите, пострадали от инциденти. С особена сила това важи за носителя на десетки купи в мотокроса Сергей Сергеев - Сиджи.
“Бях състезател. След инцидента, който ми се случи, се чувствах изключително зле. Но имах силата да преодолея това”, разказва той.

Друг запален фен на високите скорости - Евгения Кусева, е преживяла тежък инцидент преди 2 години и половина.
“Бяхме тръгнали да караме към Подбалкана. Един чичо не спря на знак “Стоп”. Аз се движех с 50, той с 10. Ударих се в гредата на колата. И от това ми се счупиха прешлените”, спомня си Жени.
Без своя мотор и Сиджи, и Жени са като птици без криле. При поредния тест на машината, приспособена за хора като тях, те отбелязват успеха със сълзи от радост.
“За мен това е сбъдната мечта. Ние, които сме свикнали с по-динамичен начин на живот, едно обездвижване за нас е смъртоносно”, емоционално споделя Жени.
В работния цех, където през последните 2 месеца идеята се превръща в реалност, Любомир Василев показва техническите модификации. Към мотора са добавени странични колела, които се спускат и вдигат с пневматичен механизъм.
“Пневматиката се задейства от компресор, който е от минибус с въздушна възглавница. Бутилката с въздух пък е взета от състезателна кола. Колелата падат и се вдигат с бутон. По същия начин са и скоростите”, обяснява Любо.
Моделът е прототипен, предстоят още подобрения. Едва след това моторът ще премине всички необходими тестове за сигурност. Засега страничните колела се спускат ръчно, но идеята е това да става чрез сензор, който да ги активира при ниска скорост, разказва Димитър Ортаков, който също е част от екипа. И допълва:
“При висока скорост си стабилен на пътя. Проблема на тези хора е когато скоростта стане ниска и тогава трябва да се балансира.”
Технологията е известна по света, но струва над 10 000 евро. Българският екип обаче няма да я продава. Напротив, ще я предложи безплатно на всеки в нужда.
“Ние сме екип от мечтатели и сбъдваме мечтите на други мечтатели. Затова нашият проект е изцяло социален”, споделя Зорница Русинова.
Мечтателите за адреналин засега търсят подкрепа в социалните мрежи. Можете да ги намерите на следната страница: https://www.facebook.com/AdrenalineDreamTeam/
Вижте повече подробности във видеото:

Маркирана като пациенти увреда ВИДЕО

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»