Вход

Обучават парамедиците без законов регламент (видео)

обучениеВ Университетската многопрофилна болница в Русе за парамедици се обучават 10 души. Въпреки че законово тази професия все още не е уредена, след края на курса парамедиците ще започнат работа в Спешната помощ, където има сериозен недостиг на кадри. Хората, които са се записали на обучението за парамедици, имат различни професии, но почти всички са свързани със системата на здравеопазването. Като Владислав Иванов, който вече 24 години работи като шофьор в Спешна помощ.
„Това е надграждане на това, което имам сега, за в бъдеще“, казва той.

Петър Велков е наясно, че професията на парамедика все още не е регламентирана, но се надява, че след година, когато трябва да завърши курса, вече ще има яснота.
„Даже и да не стана парамедик, знанията ще ми послужат“, заяви Владов.
В продължение на 960 часа бъдещите парамедици ще получат медицински познания. На тях се разчита един ден да заместят фелдшерите – тази специалност от години вече не се изучава в университетите, но е ядрото на Спешната помощ у нас.
„Те ще имат тази компетентност да могат да правят триаж, да могат да преценяват кое е неотложна, кое е спешна помощ, при необходимост да обезопасяват пациенти за транспортиране до болница, където да бъдат прегледани от лекар", обяснява Цветелина Станчева – главна медицинска сестра на УМБАЛ – Русе.
На този етап обаче стандарт за спешната медицина няма – той беше отменен от съда. От русенската болница се надяват, че след като бъде направена реформа в спешната помощ и парамедиците започнат да работят, приемните отделения вече ще бъдат по-малко натоварени.
Вижте повече подробности във видеото:

Маркирана като ЦСМП ВИДЕО

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»