Вход

По-ново лекарство може да удължи ремисиите на лимфома

drugs handНо експертите по рак на кръвта призовават за повече изследвания

По-ново лекарство може да победи стандартното лечение, когато става дума за борба с фоликуларния лимфом на рака на кръвта, предполага клинично проучване.

Фоликуларният лимфом е един вид неходжкинов лимфом - група ракови заболявания, които възникват в белите кръвни клетки.

Новото проучване установи, че лекарството, наречено Обинутузумаб (Gazyva), обикновено поддържа рака под контрол по-дълго, в сравнение със стандартния лекарствен ритуксимаб (Rituxan).

След три години около 80% от пациентите, получаващи овинутузумаб, не показват признаци на прогресия на рака или рецидив. В сравнение с 73% от пациентите на ритуксимаб, според доклада.

Раковите експерти съобщиха, че резултатите, публикувани в брой 5 на New England Journal of Medicine, са положителна крачка напред.

Но те не означават непременно, че Обинутузумаб е най-добрият избор за всички пациенти, смята д-р Джеймс Армитаж, онколог в Медицинския център на Университета в Небраска в Омаха.

"Обинутузумаб имаше скромно предимство в преживяването без прогресия", каза Армитаж, който е съавтор и публикувана в изследването.

Но лекарството също така има тенденция да причинява повече странични ефекти, отколкото ритуксимаб, посочи той. И никой още не знае дали в крайна сметка ще помогне на пациентите да живеят по-дълго.

Армитидж каза, че "разумни хора" могат да не са съгласни коя лекарствена опция е по-добра.

В Съединените щати повече от 72 000 души се диагностицират с неходжкинов лимфом всяка година, според Американската асоциация по рака . Фоликулярният лимфом представлява около 20% от тези случаи.

Фоликуларният лимфом обикновено се развива бавно и реагира добре на лечението, според ACS - но повечето пациенти в крайна сметка се рецидивират.

Въпреки това, когато ритуксимаб е широко достъпен през 2000 г., той променя прогнозата на пациентите, според Армитаж.

Лекарството е лабораторно конструирано антитяло, което се захваща върху конкретен протеин върху В-клетките - типа на белите кръвни клетки, засегнати от фоликуларния лимфом. Той често се използва заедно с химиотерапия, за да накара пациентите да получат ремисия; след това може да се използва самостоятелно, като по-дългосрочна "поддържаща" терапия за поддържане на нивото на рака.

При тази поддържаща терапия, според изследванията, над 87% от пациентите са все още живи след шест години.

Все пак винаги има надежда да се направи по-добре, каза Армит.

Така че новото проучване тестваше Обинутузумаб като алтернативна терапия от първа линия. Подобно на ритуксимаб, лекарството е антитяло. Вече е одобрено в Съединените щати за лечение на пациенти с фоликуларен лимфом, които се повлияват или не отговарят на ритуксимаб.

За изследването, изследователите набират 1200 пациенти с напреднал стадий на фоликуларен лимфом и ги разпределят на случаен принцип в една от двете групи. Един от тях е получил химиотерапия плюс ритуксимаб, а ако са отговорили, това е последвано от поддържане на ритуксимаб до две години.

Пациентите в другата група са подложени на подобна схема, но с Обинутузумаб.

Повечето пациенти - около 88% - са отговорили на лечението, независимо от това, коя терапия с антитела е била използвана. Но пациентите, получаващи Обинутузумаб, са по-склонни да нямат прогресия след три години, установи проучването.

Д-р Робърт Маркъс, водещ изследовател в изследването, заяви, че смята, че резултатите ще имат непосредствено въздействие върху "реалното" лечение.

Въз основа на данните досега е "прогнозирано", че пациентите на Обинутузумаб обикновено могат да отидат повече от девет години, преди да прогресират, според Марк, от болницата на King's College в Лондон, Англия.

Има обаче недостатъци. Двете лекарства за антитела се прилагат чрез инфузия на всеки няколко месеца. Но Обинутузумаб е по-вероятно да причини сериозни проблеми, свързани с инфузията, включително тежки алергични реакции.

Това се е случило с 59% от пациентите на Обинутузумаб в проучването, в сравнение с 49% от пациентите на ритуксимаб.

Плюс това, шестима пациенти на лекарството са развили втори рак на кръвта, докато не е имало пациент на ритуксимаб, според доклада.

"Това е свързано с това заключение, което трябва да бъде проучено допълнително", каза Армит.

Когато ритуксимаб се появи на сцената, той отбеляза, че е направила такава разлика в перспективата на пациентите, "всичко е променило".

С новото антитяло обаче е възможно да се предвиди възможно въздействие върху лечението, каза Армитаж.

"Инкременталните подобрения са важни, но е по-малко ясно какво да се прави с тях", обясни той.

Проучването бе финансирано от фармацевтичната компания Roche, която пуска на пазара марка "Гуева" (Обинутузумаб). През август компанията обяви, че е подала заявление до Американската администрация по храните и лекарствата да одобри лекарството като първа линия за лечение на фоликуларен лимфом.

Маркирана като лекарства онкология

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»