Вход

Здравната ни система заприлича на Северна Корея

n.b-bit„До колапса на здравната ни система доведе погрешната политика в здравеопазването, заяви Председателят на сдружението на частните болници д-р Николай Болтаджиев. Не само болницата във Враца е в това окаяно положение, и други болници са това състояние. Това е ставало с години – болницата е в пълна несъстоятелност, дълговете са три пъти повече от капитала й. Спасението е много трудно.

Преди малко министърът на здравеопазването е предложил държавата да осигури, вероятно чрез държавната банка, безлихвени кредити. И това не може да стане - има противоречие с Конституцията и европейски директиви. Решението е смяна на посоката“, смята д-р Болтаджиев.
Лечебното здравеопазването е стопанска дейност и собствеността няма значение. Стопанската дейност не може да се лимитира и бюджетира. През 2015 се наложи една свръх държавна регулация, която направи нашето здравеопазване, като в Северна Корея. Здравно - осигурителния модел на практика не съществува. Ние нямаме здравен фонд, а част от държавния бюджет – ни така и не плащаме осигуровки. касата е като дирекция в министерството на финансите.
Това е икономика, а не администрация. Със свръхрегулации стигнахме до тук. Трябва да има конкуренция не само между болниците, но на здравни фондове. Трябва да се стимулират инвестициите.
Политиците трябва да решат дали ще вървим към Северна Корея или ще се развиваме нормално.
Цялото интервю вижте във видеото:

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»