Вход

„Открито за диабета“ с Ивет Лалова (видео)

диабетИвет Лалова е посланик на битката със захарната болест за трета поредна година. Тя се завърна в България, за да застане на старт в битка срещу диабета. Битка, която двукратната европейска шампионка води трета поредна година у нас като посланик на социално-отговорната кампания „Открито за диабета”, а кампанията се организира за шеста поредна година.
Днес 33-годишната спринтьорка измери публично нивото на кръвната си захар в Диабетния център на ДКЦ „Свети Лука” в София, с което постави началото на поредицата безплатни изследвания в цялата страна. Те ще се проведат в 11 български града и ще продължат до средата на ноември.

Кръвната захар на Ивет бе със стойност 7. До 7,8 пункта тя се приема за нормална. Атлетката обяви пред лекарския екип, че 40 минути преди да влезе в кабинета е закусвала.
„Хапнах хлебче с топено сирене и шунка. И изпих едно кафе със захар”, сподели Ивет.
Повече от 400 млн. души в света страдат от коварната болест, сочат данни на Международната диабетна федерация IDFAtlas за 2016 г. Засегнатите в Европа са 60 млн., а в преддиабетно състояние, без да подозират, са близо 300 млн. жители на планетата.
Като лице на кампанията, Ивет Лалова иска да вдъхне кураж на българите да се изследват. Целта ѝ е да убеди колко важна може да се окаже ранната превенция, ранната диагностика и контролиране на заболяването.
„Хора, не се страхувайте. Изследвайте се. Не бива да се боим, а да следим нашето здраве. В днешно време всичко е в наши ръце”, каза още спринтьорката.
Засегнатите от диабет в България са близо половин милион, а тъжната статистика е, че 45% от тях не подозират за състоянието си. 80 000 българи са на инсулин, със захарна болест са близо 3000 деца у нас.
Според Ивет, диабет не трябва да звучи като присъда, а с него човек трябва да воюва ежедневно. Примерите за големи шампиони със захарна болест в професионалния спорт са стотици.
Един от най-известните диабетици е легендата на гребането Стивън Редгрейв. Британецът е носител на рекордните пет поредни олимпийски титли в кариерата си. Диабетици са и две от емблемите в историята на тениса: американците Артър Аш и Били Джийн Кинг.
Захарният диабет е едно от най-разпространените социалнозначими заболявания. По данни на IDF през миналата година на всеки 5 секунди по света е умирал по един човек от диабет, а на всеки 10 секунди болен от диабет човек е получавал усложнения.
Най-честите симптоми са често уриниране, силна жажда и чувство на глад. Освен общите симптоми се наблюдават и специфични при двата типа диабет.
При Тип 2 голяма част от пациентите нямат признаци в продължение на години. Повечето от тях са с наднормено тегло. Другите симптоми могат да включват непрекъсната умора и трудно заздравяващи рани.
Тип 1 започва рязко и драматично. При него повечето пациенти са с поднормено или нормално телесно тегло. Ранните симптоми са неестествена загуба на тегло, непрекъсната умора, нарушение на зрението и кожни инфекции.
Вижте подробности във видеото:

Маркирана като диабет профилактика ВИДЕО

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»