Вход

Балтов: Проблемите идват от лимитите и недофонансиране на спешните случаи

baltЗа втори път в рамките на една седмица, Директорът на Пирогов беше в студиото на Канал 1. Лекари от Пирогов излязоха на протест заради прибързаните, според тях, уволнения на техни колеги. Лекарка и две сестри бяха дисциплинарно уволнени, защото са отпратили пациент в тежко състояние, който по-късно е починал. Медиците твърдят, че уволнената лекарка не е отказала помощ, а е пренасочила болния към болницата, в която е бил лекуван и твърдят, че ако трябва да има наказание, отговорността трябва да понесе и завеждащият спешното отделение.

Той заяви, че Извършена е вътрешна проверка, независима от одитната, която е показала, че става дума за едно наистина сериозно нарушение, което не оправдава лекарите. Пациентът е доведен от екип на Спешна помощ в Пирогов. Там не са му направени нито изследвания, нито е бил регистриран. Според д-р Балтов, за да се избегнат такива ситуации е важно въвеждането на електронна здравна карта.
В този случай съпругата на пациента твърди, че тя е казала на екипа на Бърза помощ, че той се лекува в хематологична клиника, заведен е в Пирогов където хемотология няма.
За другата жена, насочена към ВМА, чиито брат е лекар в Америка, проф. Балтов заяви, че не приема внушения от хиляди километри. По случая в момента се извършва проверка. Въпреки скандалите с отказ да се приемат болни, Балтов определи Пирогов като „болница на народа”. Той оправда грешките с голямото натоварване.
Заплащането на спешните пациенти са много трудоемки, но слабо заплатени по методика от министерството на здравеопазването. За това много болници не искат да приемат спешни пациенти. Балтов даде пример, че обслужването на спешен пациент струва 50-60 лева, а МЗ плаща 20 лева.
Дълговете на Пирогов са около 20 милиона лева, от които 17 милиона са в просрочие. Дългът не може да бъде платен, заради липсата на финансиране. За последните 4 месеца, задълженията са нараснали с 1,8 милиона лева, резултат на недофинансиране от МЗ, НЗОК и увеличение на заплатите.
Вижте цялото видео:

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»