Вход

Лекари поискаха кампании за нуждата от ваксини, а не наказателни мерки (видео)

dzhaferДепутатът от здравната комисия в парламента д-р Нигяр Джафер и д-р Гергана Николова от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари изказаха мнение в сутрешния блок на ТВ Европа, че в България трябва да има повече кампании, които да обясняват ползата от ваксините и опасността от заболяванията, които те лекуват, а не да се залага на административни или наказателни мерки срещу родителите.
„Тук трябва да се направи нещо. Дали ще бъде програма през министерството, дали ще бъде програма през здравни каси, дали ще бъде по друг начин, но трябва да се намери път към тези родители. Не бива да ги обвиняваме“, заяви личният лекар д-р Гергана Николова.

„Паметта на хората е къса. 5 милиона са ликвидирани от една шарка, която днес е ликвидирана. Понеже има ваксини и се справяме с този проблем. Защо морбили например да е предизвикателство днес, когато технологиите са измислили как да се справяме. Защото част от родителите смятат, че не е необходимо да имунизират децата си. 2 милиона са умирали преди от морбили, днес около половин милион. Съвсем близо до нашите граници, пък у нас имахме такова предизвикателство само преди няколко месеца. Починаха деца. В Румъния заболяха над 3000, а починаха над 30“, каза заместник-председателят на здравната комисия в парламента.
Обмисля се осъвременяване на имунизационния календар, като лекарите се надяват в него да бъде включена и ваксина срещу варицела.
„Хиляди боледуват от варицела, може да има много, много тежки усложнения. В последните години имаше моменти, в които имаше много сполучливи опити за осъвременяване. Например, всички колеги педиатри казват, че включването на хемофилус инфлуенца, на пневмококовата ваксина, предизвиква спад, особено при бебета, на пневмониите, на тежки отити, на менингити, в рамките на 85 - 90%, което е много сериозен успех“, обясни д-р Джафер.
Пример за добро съчетание на реклама и интерес на родителите е ротавирусната ваксина, при която покритието вече е 20%, въпреки че тя не е част от задължителния имунизационен календар.
В началото на грипния сезон е времето, в което хората, особено от рисковите групи – деца, възрастни или хронично болни, е добре да поставят ваксини. Според д-р Николова в България едва 2% от уязвимите се ваксинират. Би могло да се помисли у нас тези ваксини да бъдат заплатени от Здравната каса, защото особено за възрастните хора и за социално слабите те са разход, който не винаги могат да си позволят.
Вижте подробности във видеото:

Маркирана като пациенти ваксини ВИДЕО

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»