Вход

Хора с увреждания протестираха за достоен живот и достъпна среда (видео)

протестЗа четвърта поредна година от Центъра за независим живот отбелязват деня след празника за Независимостта на България като Ден за независим живот на хората с увреждания в България. Хората с увреждания излязоха на протест с искане за по-достъпна градска среда и държавна подкрепа за достоен живот, информират от bTV. Пред сградата на президентството в София хората се оплакаха, че градската среда е изключително враждебна към тях.

"Недостъпността е един от основните фактори, които пречат на хората с увреждания да живеят пълноценно, достойно. Стигна ли до бордюр, край. Взимам 200 лева пенсия и 50-те лева интеграционни, които ми се полагат. Обикновено хората взимат 30. Знаете ли колко много деца не ходят на училище, защото училищата не са достъпни, защото средата в училище не е свикнала с деца с увреждания и е враждебна", коментираха протестиращите. По думите им средствата за хората с увреждания се харчат неефективно.
Социалният министър Бисер Петков коментира, че се работи за осигуряването на устойчиво финансиране от държавния бюджет на услугите личен и социален асистент и домашен помощник. Финансирането обаче не стига за всички, които имат нужда. Проблемът е, че до края на тази година и през следващата европейските пари ще свършат и хиляди хора могат да останат без лични асистенти, ако бюджетът не поеме разходите за тях.
Вижте подробности от протеста във видеото:

Маркирана като пациенти увреда ВИДЕО

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»