Вход

Дефицитът на НЗОК е политически проблем

спасНационалната здравноосигурителна каса обещава много повече, отколкото реално може да заплати. Проблемът с дупката в бюджета не е в нея, а по-скоро е концептуален и политически. Това заяви пред Bulgaria ON AIR доц. Спас Спасков. Бившият директор на "Пирогов" и проф. Радослав Гайдарски коментираха в студиото на "България сутрин" как може да бъде разрешена ситуацията с очаквания дефицит от 35 млн. лв.

"Ние се опитваме с инструменти от миналото време, тогава когато бюджетът беше единен, да правим контрола, а ние сме вече в пазарна система. И там всички контролни механизми носят съвсем различен характер. От тук идва и разминаването. Другото, което е много съществено, за да не достигат парите в Здравната каса е това, че имаме разминаване между възможности и обещания", обясни доц. Спасков. И посочи, че Здравната каса трябва да обещае само толкова, колкото ще може да изплати.
"Не е толкова просто да се реши този проблем. Иска се нова стратегия, която обикновено се гради от хората, които в момента управляват... Другото нещо е не само да се направи стратегия, но и тя да бъде изпълнена, каза още Гайдарски.
"Концепцията на Здравната каса показва, че ще получим здравеопазването като това на Германия, например. А в Германия парите, които се събират на глава от населението са от порядъка на 18 до 20 пъти повече. Тоест нещо, което е практически нееднакво", каза още бившият директор на "Пирогов".
Дефицитът в Здравната каса не може да бъде преодолян чрез демонополизация, поне не по начина, по който е заложена, категоричен е проф. Гайдарски.
Вчера Кирил Ананиев, председателят на Надзорния съвет на НЗОК обяви, че очакваният дефицит до края на годината е 35 млн. лв. До момента общият преразход за лекарства възлиза на 231 млн. лв.

Маркирана като НЗОК

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»