Вход

Пациент в инвалидна количка застреля физиотерапевт от Червения кръст

ПересУбийството на Лорена Перес потресе света. Тя е на 38 години, доброволка в Червения кръст. Нейният убиец е Мохамед Насим на 21 години, като 19 от тях са преминали в инвалидна количка, защото страда от полиомиелит.
Малко след 10 часа в понеделник сутринта той влиза с количката си в стаята на ортопедичния център в Северен Афганистан, изважда пистолет и прострелва Перес фатално в гърдите, съобщава „Ню Йорк Таймс”, цитирани от vesti.bg. Насим не успява да произведе втори изстрел, защото охраната на ортопедичния център го обезврежда веднага.
Преди фаталния ден тя се опива да помогне на Насим да проходи. Перес е опитен физиотерапевт с повече от десет години служба на хуманитарни мисии зад гърба си. Работи в центровете на Червения кръст в Афганистан вече цяла година.

Познатите я описват като енергичен, забавен и сърдечен човек, отдаден на работата си, в това да помага на пострадалите от войни и болести отново да се движат и да живеят нормално.
Никоя от войнствените групи в Афганистан, нито талибаните, нито „Ислямска държава” не поемат отговорност за убийството. Един от другите пациенти е арестуван като съучастник в подготовката на престъплението.
„Те петнят името на афганистанците. Това, което са извършили, е терористична атака”, коментира членът на местната управа Раис Абдул Калик.
Преди да пристигне в Афганистан през май 2016 г., Перес помага на пациенти с увреждания в Малави, Етиопия и Танзания.
„Вярвам, че качеството и топлината в работата ми са от съществено значение и една от най-важните ми добродетели”, пише тя в профила си в LinkedIn.
Само през миналата 2016 г. около 136 000 пациенти са получили рехабилитационни услуги в седемте центъра на Червения кръст в разтърсвания от война Афганистан.
Мотивите на Насим остават неясни. Той е родом от контролирана от талибаните провинция, но засега от полицията не са потвърдили, че има връзки с тях. През последните години насилието в страната се разрасна, въпреки усилията на международната коалиция в подкрепа на централната власт в Кабул.

Маркирана като пациенти

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»