Вход

Искат 9% ДДС за лекарства и учебници

лекарстваУчастниците в гражданската инициатива "Да спрем машината за неравенство! За справедливи данъци!" обявиха на пресконференция, че настояват за въвеждане на необлагаем минимум за доходите на физическите лица поне до текущия размер на минималната работна заплата - 460 лева месечно, както и за въвеждане на намалени ставки на ДДС от 9% за базови медикаменти, вода, детски храни и учебници.
Инициативата ще протече като национална подписка с искания за въвеждане на необлагаем минимум и гъвкав ДДС, информират от banker.bg. Подписите ще бъдат внесени в парламента успоредно с внасянето на бюджета за 2018 година.

„Данъчната система в България днес е грубо изкривена, няма друга европейска страна, в която да няма отстъпки за хората с по-ниски доходи“, заяви председателят на Сдружението "Солидарна България" и икономически съветник в КТ "Подкрепа" Ваня Григорова. Според нея у нас данъчното бреме пада върху плещите на скромните български семейства, докато компаниите и хората с най-големи възможности се възползват от многобройни писани и неписани вратички в данъчните закони.
Димитър Събев цитира данни, според които през 2015 г. 50,3% от данъчните приходи в България идват от данъци върху продукти, докато тяхното средно значение за Европейския съюз е 28%. Това според него означава, че българската хазна се пълни от данъчното облагане на хляба, на лекарствата, на книгите.
"За българската хазна няма значение дали купуваш яхта или учебник за детето: върху всичко се начислява 20 на сто данък. И това е само една от проявите на дълбоката данъчна несправедливост у нас", се заявява още в подписката на инициативата.

Маркирана като лекарства

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»