МЗ си измиха ръцете с модерната фраза „фалшива новина“ за…

Опасни игри се разиграват с българския болен. Нашенският пациент е търпелив, издръжлив, непретенциозен и най-вече с твърде много усложнения от основната диагноза заради закъсняло и некачествено лечение. Тук вина лекарите нямат, пише Силвия Николова от вестник Монитор. Усложненията са в резултат на липсващи иновативни лекарства, модерни терапии и възможности българският...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Шуменският Окръжен съд обяви л…

Състав на Шуменския окръжен съд под председателството на съдия Свилен Станчев постанови решение, с което обявява лимитите на болниците за нищожни. В мотивите на съда се казва следното:Въвеждането на „лимит”...

МЗ гарантира, че всички болни …

МЗ гарантира, че нито един пациент няма да остане без достъп и приложение на необходимата за здравето му лекарствена терапия и се ангажира да актуализира списъка на лечебните заведения, при...

Заличават термина "инвали…

Заличиха термина "инвалид" на първо четене на промените в Закона за държавните такси в парламента. Според авторите на предложението така ще бъде улеснена социалната интеграция на хората с увреждания и...

Преустановяват се продажбите на някои лекарства в България

drugs handПрез лятото редица фирми са заявили спиране на продажбите на техни лекарствени продукти в България. Почти всички спрени лекарства са с широка употреба в медицинската практика. Спирането на продажбите не е свързано с нежелани реакции или странични ефекти.

GlaxoSmithKline EOOD от 01.07.2017 г. постоянно преустановява продажбите в България на лекарствените продукти Trobalt 100 mg film-coated tablets x 84 и Trobalt 200 mg film-coated tablets x 84, съдържащи активното вещество retigabine. Trobalt е показан за допълваща терапия на медикаментозно-резистентни пристъпи, започващи като парциални със или без вторична генерализация при пациенти с епилепсия, на възраст 18 или повече години, при които други подходящи комбинации с други лекарствени продукти са се оказали незадоволителни или не са поносими.

 

Представителят на Gilead Sciences International Ltd., Обединено Кралство за България - Angelini Pharma Bulgaria EOOD преустановява продажбите в България на лекарствения продукт Emtriva 200 mg hard capsules x 30, съдържащ активното вещество еmtricitabine. Emtriva е показан за лечение на възрастни пациенти и деца на и над 4 месеца, инфектирани с HIV 1, в комбинация с други антиретровирусни лекарствени продукти.

Представителят на CIPLA (UK) Limited, OK Обединено кралство за България МС ФАРМА АД планира да преустанови продажбите в България на лекарствения продукт Cytocristin 1 mg/ml solution for injection - 1 ml, съдържащ активното вещество vincristine. Cytocristin се използва за самостоятелно или комбинирано лечение на:
Левкемия, включително лимфоцитна левкемия, хронична лимфоцитна левкемия, остра миелогенна левкемия и бластна криза на хронична миелобластна левкемия.
Малигнени лимфоми, включително болестта на Хочкин и нехочкинови лимфоми.
Мултипленна миелома.
Солидни тумори, включително карцином на гърдата, дребноклетъчен бронхогенен карцином, карцином на главата и шията и сарком на меките тъкани.
Солидни тумори в детската възраст, включително сарком на Ewing, ембрионален рабдомиосарком, невробластом, тумор на Wilms, ретинобластом и медулобластом.
Идиопатична тромбоцитопенична пурпура.

Представителят на Aspen Pharma Trading Limited – Ирландия за България - ФармДедикт ООД от 21.08.2017 г. преустановява продажбите в България на лекарствения продукт Ovestin 0,5 mg pessaries х 15, съдържащ активното вещество estriol. Лекарството се използва за:
Хормон-заместителна (ХЗТ) терапия за лечение на атрофия на долните урогенитални пътища, обусловена от недостиг на естроген.
Пред- и следоперативно лечение при постменопаузални жени, подложени на вагинални операции.
Спомагателно диагностично средство при съмнителна атрофична цервикална намазка.

Merck Sharp & Dohme Limited, Обединено кралство от 30.09.2017 г. постоянно преустановява продажбите в България на лекарствения продукт Bridion 100 mg / ml solution for injection 2 ml x 10, съдържащ активното вещество sugammadex. Използва се за:
Възстановяване от невромускулна блокада, индуцирана с рокуроний или векуроний при възрастни.
При педиатричната популация: сугамадекс се препоръчва само за рутинно възстановяване от невромускулна блокада, индуцирана с рокуроний, при деца и юноши на възраст 2 до 17 години.

Актавис ЕАД от 31.01.2018 г. постоянно преустановява продажбите в България на лекарствения продукт Lincomycin Actavis 300 mg/ml solution for injection 2 ml x 5, съдържащ активното вещество lincomycin. Използва се за лечение на тежки инфекции, причинени от чувствителни към линкомицин микроорганизми, като:
инфекции на дихателните пътища - фарингити, бронхити, пневмонии, белодробни абсцеси
инфекции на гастроинтестиналния тракт – перитонити, интраабдоминални възпаления
инфекции на жлъчните пътища
гинекологични инфекции – вагинити, ендометрити, възпаления на органите в малкия таз, следоперативни вагинални инфекции
инфекции на костите и ставите – остри и хронични остеомиелити
инфекции на кожата и меките тъкани, фурункулози и вторични раневи инфекции
сепсис и като съпровождащо лечение при хирургически интервенции.
Линкомицин е подходяща алтернатива на лечение при пациенти, алергични към пеницилин.

Актавис ЕАД от 31.01.2018 г. постоянно преустановява продажбите в България на лекарствения продукт Tobramycin Actavis 80 mg/2 ml solution for injection 2ml x 5, съдържащ активното вещество tobramycin. Антибиотикът се използва за лечение на тежки инфекции, причинени от чувствителни на продукта микроорганизми, като:
тежки инфекции като септицемия и неонатален сепсис
сериозни инфекции на ЦНС – менингити
инфекции на долните дихателни пътища като пневмония, бронхопневмония, остър бронхит
интраабдоминални инфекции, вкл. перитонит
иинфекции на кожата и кожните структури
инфекции на костите
усложнени и повтарящи се инфекции на пикочните пътища.
Тобрамицин Актавис се прилага в комбинация с други антибиотици за лечение на тежки инфекции, причинени от Грам-отрицателни микроорганизми, когато не е възможно прилагането на по-слаботоксичен антимикробен продукт.
Продуктът се използва профилактично в хирургията при коремни операции и болни в реанимация.

Novartis Pharma GmbH от 11.07.2017 г. постоянно преустановява продажбите в България на лекарствения продукт Methergin 0,125 mg coated tablets x 30, съдържащ активното вещество methylergometrine. Лекарството се използва за активно водене на третата фаза на раждането (като средство, спомагащо отделянето на плацентата и намаляване на кръвозагубата). Лечение на субинволуция на матката, лохиометра, пуерперално кървене.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно съвременните ...

Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права...

Прочети още ...

Предимно облачно

0°C

София

Предимно облачно

Влажност: 74%

Вятър: 6.44 km/h

 • Сняг
  16 Яну 2018 2°C -3°C
 • Rain And Snow
  17 Яну 2018 6°C 0°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»