Вход

Галинка Павлова: Поради липса на доверие в системата хората не плащат здравни осигуровки

ПавловаД-р Галинка Павлова, заместник-председател на Българския лекарски съюз прогнозира пред БНР, че вероятно болницата в Ловеч няма да бъде последната, заплашена от закриване.
„Ако не се променят нормативните правила, които поставят изисквания пред общинските болници, на които те не могат да отговорят, ако не се промени финансирането в здравната система, т.е. да не работим в условие на лимити, които са административно определени, често пъти и субективно, то тогава ще има и други лечебни заведения и вероятно е това да бъдат първо общинските болници. Не може да се работи в режим на лимити, да ти ограничават дейността, да ти повишават изискванията, на които трябва да отговориш и да се очаква тази болница да има достатъчно финансов ресурс, за да си покрие разходите за издръжка и за дейността, и да заплати достойни заплати на хората, които работят“, заяви д-р Павлова.

Според нея всички заинтересовани страни – Министерството на здравеопазването, общините, БЛС и дори пациентските организации, трябва да анализират причините за критичното състояние на ловешката болница, защото те са идентични и за други лечебни заведения. Галинка Павлова допълни, че трябва да се отчетат ефектите и последиците за населението от евентуално закриване на болницата.
„Причините за това са комплексни. Липса на медицински специалисти - не могат да се изпълнят изискванията на Касата за определен брой лекари по специалности. Това води до несключване на договори за клинични пътеки, до по-малко пациенти, по-малко приходи, ниски заплати. Колегите напускат. Липса на лекари, липса на кадри - това води до закриване на отделения и на цяла болница. Един порочен кръг“, посочи заместник-председателят на БЛС.
Притесненията на хората в Ловеч са основателни, коментира още д-р Павлова и допълни, че в здравеопазването е опасно да се разчита само на чисто пазарен принцип, защото често пъти частните болници имат нелоялни практики.
„Какво ще се случи, ако нямаме общинско или държавно лечебно заведение, а имаме само частни? Първо, те избират по кои клинични пътеки да сключват договори, т.е. много от състоянията на пациентите няма да могат да се лекуват, тъй като частната болница не е сключила за тези, защото това им е по-голям разход - по тези клинични пътеки. Второ - тези частни болници често пъти не осигуряват 24-часова спешност отново по същата причина - да икономисват пари. Тези болници много пъти изискват доплащане от пациентите. Тогава може ли държавата да си позволи да закрие общинските лечебни заведения и да остави хората на произвола, при това само на частните структури“, попита д-р Павлова.
Постановката за заплащане на лечебното заведение за брой преминал пациент трябва да бъде преразгледана, категорична бе тя. Относно информацията за растящия брой здравно неосигурени пациенти Галинка Павлова коментира:
„Истината е, че се изчерпва доверието в системата и хората ще спрат да плащат осигуровки. Създава се дисбаланс на ниво населено място... Има хора дори с частен бизнес и големи възможности, които не се осигуряват точно поради липса на доверие в системата. Те предпочитат да си плащат при необходимост за медицинска помощ, не искат да чакат за направления, не искат да чакат дали има лимит в болницата. И заради закриването на лечебни заведения хората се обезверяват и ще продължи да расте броят на неплащащите здравните си осигуровки“.

Маркирана като болници БЛС

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»