НЗОК потвърди: Дълговете към Европейски болници са 271 200 000…

Пресцентърът на НЗОК разпространи съобщение до медиите, придружено с конкретна справка за размера на задълженията на НЗОК към фондове и болници от Европейския съюз. В съобщението се казва следното:Предвид ръста на сумите по постъпващите от другите държави искове, възникнали при прилагане на Регламентите вследствие на присъединяването на Република България към...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Един оперирал на сляпо, друг п…

Пациент на средна възраст получава силна болка в кръста след вдигане на тежест. Появява се слабост и затруднения в движението. пациентът постъпва по спешност в областна болница. Извършена е операция...

Решения срещу корупцията при м…

Доклад с решения срещу корупцията в сектора на лекарствата и медицинските изделия обяви Центърът за превенция на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Сред препоръките са да се криминализират...

Проверка в Спешна помощ в Плов…

Спешна помощ в Пловдив отказват линейка след сигнал, че 2- годишно дете се задушава с мотив, че нямало педиатри и обслужвали само възрастни. Центърът започна проверка има ли отказ с...

70% от повикванията в Спешна помощ не са спешни, а за страхови неврози и настинки (видео)

112Загубите от обаждания в Спешна помощ, които са фалшиви или не са спешни, достигат до 16 млн. лв. на година и представляват 70% от всички обаждания, показва справка на ЦСМП за bTV. Всеки ден диспечерите в Спешна помощ получават десетки обаждания за зъбобол, температура, колики в стомаха или високо кръвно. Линейките отиват на всички адреси. Имало случаи, в които медицински екипи са ходили за запушена канализация и за избягала котка, спомня си медицинската сестра Ангелова.
„Това е например, да ти се обадят посред нощ и да ти кажат: Влязла ми е хлебарка в ухото. И да искат да отиде спешна помощ да му извади хлебарката”, коментира старшата сестра Маргарита Ангелова.

На дежурството, на което присъства екип на bTV има 11 дежурни линейки с лекари за цяла София. Д-р Диляна Николова е от 23 години в ЦСМП - София. По време на нейното дежурство екипът посещава адрес, подаден като мъж със силна болка в корема, но на място се оказва, че ситуацията не е толкова сериозна. Все пак пациентът се нуждае от извозване до болница. На друг адрес в квартал Христо Ботев е подаден сигнал за жена, която се задушава. След прегледа, диагнозата е различна.
„Нищо тревожно, просто вдигнала жената по-високо кръвно, взела си е лекарствата и сега кръвното е добре”, посочва д-р Николова.
След близо час на този адрес, екипът тръгва към другия края на столицата - квартал Факултета. Сигналът е за мъж с болки в гърдите. Той е на автобусна спирка. Медиците го разпознават като стар техен познайник, който вика линейка по няколко пъти в седмицата. Има страхова невроза. При вида на камерата на bTV, мъжът започва да бяга. Д-р Николова обяснява, че оплакванията му всеки път са едни и същи - задух, трепери, бодежи в сърдечната област.
Медиците наричат тези пациенти "абонати" на спешната помощ. По думите на сестра Ангелова се обаждат хора, за да им се направи визитация, а състоянието им не изисква линейка на Спешна помощ.
Подобни адреси има и на нощните смени. Реанимационния екип на д-р Михаил Атанасов отива на сигнал за психично болен мъж. На мястото има и две патрулки на полицията. Мъжът се нуждае само от извозване до психодиспансер.
Час по-късно реанимационния екип е пратен при жена с температура и повръщане. Роднините обясняват по телефона, че състоянието ѝ е много тежко. Случаят е квалифициран като приоритетен, а жената се оказва с настинка - изпила половин литър студен таратор.
Дежурството на д-р Атанасов приключва с 9 адреса, от които само 2 спешни. За двете смени са приети близо 300 повиквания, от които 220 не са спешни. Едно напразно разкарване на линейка струва 250 лева. Или за дежурствата са изразходени ненужно близо 57 000 лв. От началото на годината до сега сметката набъбва на почти 16 млн. лв. пари на данъкоплатците.
„Дори има такива, които викат линейка само за да им занесем необходимите лекарства, защото аптеката е на 200 метра и не е необходимо да излизат вечер”, добави д-р Делян Георгиев, началник смяна в ЦСМП - София.
Законът предивижда санкции от 300 до 2000 лв. за подалите фалшив сигнал или такъв, който не е спешен.
„В този момент някъде другаде в София може някой да е с инфаркт и наистина да му трябва спешна помощ”, категорична е Маргарита Ангелова.
По света санкциите за фалшиви сигнали могат да стигнат до 10 000 долара.
От Министерството на здравеопазването и от МВР не отговарят дали има санкционирани за фалшиви сигнали към спешната помощ. От ЦСМП заявяват, че и двете институции не са им искали справка за такива сигнали.
Вижте подробности във видеото:

Маркирана като пациенти ЦСМП ВИДЕО

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

3°C

София

Облачно

Влажност: 84%

Вятър: 22.53 km/h

 • Облачно
  23 Фев 2018 8°C 2°C
 • Облачно
  24 Фев 2018 8°C 3°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»