На 334 Български пациенти е отказано лечение в Европейски болници…

Заради неплатените от НЗОК пари, Европейски болници са отказали лечение с формуляр С 2 на 334 души през миналата година. Министерството на здравеопазването /МЗ/ дължи на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ 18 млн.лв. Това каза управителят на НЗОК проф. Камен Плочев, цитиран от БТА, по време на извънредно заседание на парламентарната...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Ще плачете с кървави сълзи (ви…

Румяна Арнаудова, прокурор във ВКП, ръководител на отдел „Противодействие на корупцията, организираната престъпност и тероризма" и говорител на главния прокурор коментира пред БНТ, че едно от обвиняемите лица за незаконен...

Решения срещу корупцията при м…

Доклад с решения срещу корупцията в сектора на лекарствата и медицинските изделия обяви Центърът за превенция на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Сред препоръките са да се криминализират...

Уникални терапии за лечение на…

За първи път в България се открива Център за лечение на болката, който ще предлага уникални терапии чрез модерна апаратура на българските пациенти. Това каза на пресконференция в БТА специалистът...

Д-р Мирослав Ненков: В последните години някак не се умира от болест, а само от лекарски грешки (видео)

НенковВ интервю пред BiT заместник-здравният министър д-р Мирослав Ненков заяви, че системата в Спешна помощ функционира добре, информират от zdrave.net.
„Хората от Бърза помощ тренират всеки божи ден, всяка минута, дори и в този момент, докато ние с вас си разговаряме. Те са непрекъснато под обстрел. Някак не виждаме това, което моите колеги вършат всеки ден, всяка минута, хората, които са доволни от бързата помощ, както и тези, които разкарват линейки, защото имат температура“, коментира той.
„Не зная защо през последните години се създава една токсична среда, в която работят всички хора в здравеопазването, не само в Спешна помощ. Някак си все са виновни, някак си все не са си свършили работата, някак си никой не умира от болест, всички умират от лекарски грешки“, каза още д-р Ненков и допълни, че част от проблема с агресията срещу лекарите е културен.

„Уплашеният човек като е по-глупав, е агресивен. Преработеният колега, който е с поредно нощно, и това е поредният, който му се тръска на главата, трябва да има много устойчива нервна система, за да се овладее и да не избухне. И тогава, ето, готов конфликт“, обясни той.
Д-р Ненков допълни, че един от начините да се ограничи агресията е в специалната подготовка на медиците да работят с такива пациенти. Вторият е с изискването на новия оператор на системата на Спешна помощ да осигури паник-бутон в джоба на всеки медик на терен, а третият е много бързото правораздаване.
Друг проблем според заместник-министъра е прекалено многото дейности, които се извършват в болниците, вместо да бъдат изведени в доболнична помощ.
„В страните, към които ние се стремим, много голяма част от дейността е изнесена в доболничната помощ, но тя там е адекватно заплатена. Ако има адекватна цена за гастроскопията в доболничната помощ, която да включва амортизацията на апарата, труда на колегите, анестезията, измиването за дезинфектант на апарата, всичко това ако е калкулирано, и то излиза на сметка, всеки ще предпочете да го направи в доболнична помощ, за да не му лежат здрави хора за гастроскопия в отделението, да му заемат местата за тежкоболните“, обясни замесник-министърът.
Д-р Ненков коментира и проблема с младите лекари у нас. Според него причината те да напускат България не е в парите, а в липсата на възможност за кариерно израстване. Той разказа и конкретен пример с млади колеги, които се явявали на изпит по гастроентерология, където основна част от диагностиката е ехографията на коремните органи:
„Няколко от тях въобще не можеха да правят ехография. Идва логичният въпрос: Що, бе човек, ти 4 години работиш тази работа? Той казва: моят шеф като си тръгва, заключва ехографа. Само шефът гледа на ехограф.“
„Това е разпространено, за съжаление, в нашата система. Тази е една от причините младите хора да бягат. Не парите, а условията и възможността за развитие. Този, дето си заключва ехографа, как ще позволи някой да се развие кариерно покрай него? С него ще приключи светът, когато той един ден на 106 години се пенсионира, щото те пък и работят до късно тия“, допълни той.
Заместник-министърът заяви, че според него главният виновник за финансовото състояние на лечебните заведения у нас е не недостигът на средства, а ширещата се шуробаджанащина.
„Един много симпатичен и отдаден човек, който управлява една болница в провинцията, направил съкращения. Не му стигат парите, пък за заплати отива по-голямата част от прихода от здравната каса и му е много трудно. Оказва се, че в тази болница натовареността на всеки един лекар е под 1 пациент на ден. Един чист мениджър ще каже: ами махай го, не може един лекар да преглежда или да приема по-малко от един пациент на ден. И аз му казвам, докторите са много, малко им е работата. Той казва: ама вижте сега, то сега единият е голям професор, много значителен, много влиятелен... Двамата са пенсионирани, обаче пък техните много близки, там... ах, каква дума щях да кажа... подгласници, те, щото пък с кмета са много... Пък тоя третия и той много голям някакъв човек, та не мога и него да го махна. Главната му сестра са си някакви близки, и нея не мога. И се получава един много ужасен порочен кръг“, коментира д-р Ненков.
Целият разговор вижте във видеото:

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

4°C

София

Облачно

Влажност: 90%

Вятър: 22.53 km/h

 • Разпръснати превалявания
  22 Фев 2018 7°C 3°C
 • Облачно
  23 Фев 2018 7°C 3°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»