Вход

Наргилето е по-вредно от цигарите (видео)

nargileПушите ли наргиле? Ако не, то мнозина го предпочитат пред конвенционалните цигари. Един от основните митове, поради които наргилетата са актуални, е, че те са по-безвредни от тютюневите им събратя – цигарите. Уви, това е само мит. Пушенето на наргиле е много по-вредно отколкото цигарите, тъй като обемът пушек, който се приема в белия дроб от едно изпушено наргиле, е равен на обема дим от 100 изпушени цигари, посочи пулмологът д-р София Ангелова пред Bulgaria On Air.
"Категорично - няма безвредно пушене! Каквото и да се пуши, при горенето се отделят всички токсични вещества, които могат да доведат до хронични белодробни заболявания и пушачът да бъде инвалидизиран", отбеляза тя в студиото на "България сутрин".

От особена важност е да се обърне внимание на най-младите потребители на уж "безвредния" начин на пушене. Доктор Ангелова уточни, че белият дроб се развива до 25-годишна възраст. Пушенето от ранна възраст гарантира хронични белодробни заболявания, предупреди тя.
"Дихателната система на 14-15-16-годишните все още не се е развила напълно. Ако един толкова млад човек започне да пуши, хроничното заболяване е почти сигурно. Абсолютна заблуда е, че водата в наргилетата филтрира пушека", подчерта пулмологът и допълни, че според нея свободният достъп до наргиле трябва да бъде ограничен.
"Радвам се, че Bulgaria ON AIR повдига темата. Трябва повече да се говори по този въпрос, тъй като няма добра комуникация между здравните институции и младите пушачи. Всичко е в съзнанието на хората. Не може да подаряваш на детето или приятелите си наргиле. И отново - няма полезен начин на пушене", поясни медикът.
Накрая д-р София Ангелова призова: Именно родителите трябва да мислят за здравето на децата си. Информирайте се!
Целият разговор вижте във видеото:

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»