Вход

Обвинителният акт срещу бившия шеф на Фонда за лечение на деца се оказа с противоречия

АлександровСпециализираният наказателен съд е прекратил и върнал за доразследване делото срещу бившия шеф на Фонда за лечение на деца Павел Александров, пишат от вестник Сега. Делото е било разпределено на състав на спецсъда с председател Николай Димитров, който обаче е видял противоречия в обвинителния акт и е върнал делото на спецпрокуратурата за доразследване. Съдия Димитров е видял отстраними, но съществени и ограничаващи правото на защитата нарушения, сред тях - противоречие между диспозитива и обстоятелствената част на обвинителния акт. Възраженията на магистрата са описани на няколко страници, с които прокуратурата трябва да се съобрази, преди да направи втори опит да вкара делото в спецсъда.

На 1 август специализираната прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу четирима бивши служители на фонда, сред които и директора Павел Александров, "за участие в престъпен сговор за незаконно присвояване и неправомерно разходване на средства от бюджета на фонда, за прехвърляне на задължения на фонда към НЗОК и за длъжностни престъпления". На Александров бяха повдигнати 6 обвинения, сред които, че с пари на фонда е пращал лекари в чужбина, неправомерно е сключвал договори с фирма за съдействие при лечението, еднолично е решавал да праща деца на лечение по неясни критерии и е плащал обучение по чужди езици на служителите си. Общата сума на щетите от тези решения не стана известна, но се цитираха договорите с посредническата фирма - за 223 252 лв. през 2014 г. и 230 096 лв. през 2015 г.
Разследващите влязоха показно във фонда през април миналата година и арестуваха Александров и подчинените му. От дома на бившия шеф на фонда бяха иззети колекция с монети, часовници и златни накити, които впоследствие се оказаха наследство на жена му. Тогава към него нашумяха и обвинения, че са наемани апартаменти в Париж на завишена цена, че са подбирани едни и същи външни експерти при избора на болници в България и т.н. Още тогава Александров и представители на обществения съвет дадоха обяснения. Фирмата за съдействие е избрана без обществена поръчка, защото е посочена от турската болница "Аджъбадем", където са лекувани деца. Лекари са пращани в чужбина за обучение в нови методи на лечение, обяснение получиха и част от казусите, при които се е стигало до вземане на еднолично решение за изпращане на деца в чужбина и които в някои случаи се оказаха следствие на лоша нормативна уредба.
Миналата седмица МЗ предложи промени в правилата, по които работи фондът. Вече се регламентира как ще се ползват външни експерти, как ще се организира пътуването на придружаващи лица при лечение в чужбина и др. Едновременно с това обаче настоящото ръководство на министерството взема и мерки, които целят да не се допуска никаква несъгласувана информация по работата на фонда - той вече ще има говорител, избран от членовете на обществения съвет, министърът ще може да маха общественици за "нерегламентирано" изнасяне на информация, а именно от тях в последните години се разбира за всички проблеми и скандали с лечението на деца в чужбина.

Маркирана като съд ЦФЛД

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»