Вход

Консорциум "Електронно здравеопазване" ще работи за своя сметка по системата за Спешна помощ (видео)

линейкиЛинейките на „Спешна помощ” в страната няма да остават без комуникационна система, запис на обаждания и GPS проследяване, обяви в ефира на bTV Любомир Петров от Консорциум „Електронно здравеопазване”. Фирмите, които поддържат системата от създаването ѝ през 2009 г., обявиха преди дни, че прекратяват ангажимента си заради изтичане на договора си с Министерството на здравеопазването. Ведомството се забави с процедурата за нов конкурс с мотива, че се опитва да постигна по-ниска цена. Така се появи риск в спешните центрове да се върнат к ъм писането на адреси на хартия.

„Променихме решението си, защото сме социално отговорни компании – всичките, които участваме в този консорциум. За да бъдат служителите на „Спешна помощ” и гражданите спокойни, решихме да продължим да поддържаме системата до избирането на нов доставчик”, подчерта Петров. Консорциумът ще работи за своя сметка докато трае процедурата, а ако се проточи прекалено дълго време, ще дискутират с МЗ, но ще издържат още 2-3 месеца. Петров допълни, че е възможно да се постигне по-ниска цена от плащаните до момента 180 000 лв. месечно.
Поддържаната от „Електронно здравеопазване” система е само един от каналите за връзка между телефон 112, центровете за спешна медицинска помощ и линейките, като евентуалното ѝ спиране не би създало проблем за гражданите, заяви в студиото на „Тази сутрин” Пенка Георгиева от пациентската организация „Заедно с теб”. Тя посочи, че е обсъждала въпроса с ресорния министър проф. Николай Петров. По думите ѝ даже и в малките населени места има още възможности за контакт със спешните екипи, като проблем би било единствено липсата на GPS, който да покаже на диспечера къде е линейката. Що се отнася до записите на обаждания, Георгиева отбеляза, че всяка връзка на гражданин с телефон 112 се пази в системата на спешния телефон. Според нея е "малко обидно", че фирмите са отстъпили чак след общественият натиск.
Вижте подробности във видеото:

Маркирана като МЗ ЦСМП ВИДЕО

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»