Вход

„Тайното оръжие“ за борба с агресията в Англия

д-р КлейтънНие живеем в един напрегнат свят и ежедневният живот може понякога да е причина да се чувстваме изморени, стресирани или депресирани. Някои хора отиват на лекар за помощ в такива ситуации, други опитват алтернативни терапии, но мястото, където може да се намери лекарството може да е напълно различно – в кухнята.
Според британския експерт по храните д-р Пол Клейтън мозъкът се влияе по същия начин от това, което човек яде и пие, както се влияе и тялото. Д-р Клейтън е един от водещите учени в света в областта на лечение и профилактика чрез диетика и нутрициология. Работи дълги години към различни университети и лаборатории, ръководи поредица проекти и разработки, касаещи множество заболявания. Той е основател на клиника за лечение на рак в Унгария, автор на научни публикации, сътрудник на Институт за хранене, мозъчна дейност и поведение в Оксфорд, старши научен съветник към Правителствения комитет за безопасност на лекарствата в Обединеното кралство (за повече информация посетете сайта на д-р Клейтън: http://www.drpaulclayton.com/scripts/paulcv.aspx). През м. юни 2017 г. д-р Пол Клейтън проведе семинар и в София на тема „Значение на хроничното възпаление за здравето на съвременния човек. Раковите заболявания – нови хоризонти в лечението“, на който сподели своя дългогодишен опит в изследването на причините за появата на различни хронични болести и подход за превенция и борба с тях.
Определени типове храни съдържат субстанции, които действат върху мислите и чувствата, пише британският експерт по храните. Всеизвестен факт е, че храна с високо съдържание на въглехидрати може да ни създаде усещане за повече спокойствие и щастие. Изследванията показват, че хора на диета се чувстват леко депресирани след две седмици от започването ѝ именно защото храната им е ниско въглехидратна. От друга страна, храна, която е богата на протеини, ни кара да се чувстваме бодри и съсредоточени. Отново изследванията показват, че децата в ученическа възраст, приемащи закуска с високо съдържание на протеини, се справят по-добре в училище от деца, чиято закуска е с ниско съдържание на протеини.
Да се ядат правилните неща на вечеря се оказва предпоставка за успешно утро, в случай че предстои изпит или бизнес-среща, където е необходимо да се вземат бързи решения. Експеримент за една програма на ВВС подкрепя фактите - била дадена различна храна на двама играчи на шах преди да се изправят един срещу друг на шахматна среща. Единият шахматист – Пол, изял порция прошуто със салата (пълна с протеини от червеното месо), а на опонента му – Тери, била предоставена паста със сос (с високо съдържание на въглехидрати). Били наблюдавани реакциите на играчите по време на партиите шах, при което се установява, че Тери се почувствал сънен и му било необходимо повече време да взема решения за ходовете в сравнение с другия играч. За сигурност експериментът бил повторен няколко пъти и резултатът бил един и същ.
Храна, предизвикваща настроение, може да бъде „тайното оръжие” в битката срещу леките криминални прояви. Например в Южна Англия, където те били проблем (главно през нощта), някои нощни клубове решили да предлагат на своите клиенти безплатен шоколад към края на вечерта. Резултатите били изненадващи – 60% спад на инцидентите.
Как точно действа шоколадът, за да прави хората по-малко агресивни? Първо, шоколадът провокира мозъка да изпуска вещества – ендорфини, които карат човек да се чувства добре, и второ, съдържа захар, даваща енергия, но същевременно стопираща вечерната умора, която иначе може да бъде причина за агресия. Тези две неща, заедно с прекрасния вкус, правят шоколада храна, която силно променя настроението.
Ето какво казват експертите за храните на настроението:
- Боровинките и какаото може да повишат нивата на личностната концентрация до пет часа.
- Храни, богати на протеини, помагат на мозъка да работи по-ефективно.
- За спокойствие и добър сън е добре да се приемат въглехидрати.
- Тъмнозелените зеленчуци (например тиквички и спанак), както и мазните риби, сред които е сьомгата, когато се ядат редовно спомагат да се пребори депресията.
Маркирана като здравна информация

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»