Вход

В Луковит извършиха дезинфекция 80 дни след началото на епидемията

19-08-2017 Последни новини

Почти три месеца след началото на епидемията от остър вирусен хепатит А, по предписание на РЗИ е извършена огнищна дезинфекция в 59 къщи и дворове в квартал "Изток" в града, съобщават от общинската администрация. Дезинфектираните фамилни сгради и...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Прокуратурата е повд…

В съобщение до медиите се казва, че днес, 4 август 2017 г., Специализирано звено „Антикорупция“...

МЗ ще представи пред…

На 18 август от 11 часа в залата на ет. 4 в Министерство на здравеопазването...

Добрите, стари намер…

Всяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения. 100 дни след встъпване...

„Тайното оръжие“ за борба с агресията в Англия

д-р КлейтънНие живеем в един напрегнат свят и ежедневният живот може понякога да е причина да се чувстваме изморени, стресирани или депресирани. Някои хора отиват на лекар за помощ в такива ситуации, други опитват алтернативни терапии, но мястото, където може да се намери лекарството може да е напълно различно – в кухнята.
Според британския експерт по храните д-р Пол Клейтън мозъкът се влияе по същия начин от това, което човек яде и пие, както се влияе и тялото. Д-р Клейтън е един от водещите учени в света в областта на лечение и профилактика чрез диетика и нутрициология. Работи дълги години към различни университети и лаборатории, ръководи поредица проекти и разработки, касаещи множество заболявания. Той е основател на клиника за лечение на рак в Унгария, автор на научни публикации, сътрудник на Институт за хранене, мозъчна дейност и поведение в Оксфорд, старши научен съветник към Правителствения комитет за безопасност на лекарствата в Обединеното кралство (за повече информация посетете сайта на д-р Клейтън: http://www.drpaulclayton.com/scripts/paulcv.aspx). През м. юни 2017 г. д-р Пол Клейтън проведе семинар и в София на тема „Значение на хроничното възпаление за здравето на съвременния човек. Раковите заболявания – нови хоризонти в лечението“, на който сподели своя дългогодишен опит в изследването на причините за появата на различни хронични болести и подход за превенция и борба с тях.
Определени типове храни съдържат субстанции, които действат върху мислите и чувствата, пише британският експерт по храните. Всеизвестен факт е, че храна с високо съдържание на въглехидрати може да ни създаде усещане за повече спокойствие и щастие. Изследванията показват, че хора на диета се чувстват леко депресирани след две седмици от започването ѝ именно защото храната им е ниско въглехидратна. От друга страна, храна, която е богата на протеини, ни кара да се чувстваме бодри и съсредоточени. Отново изследванията показват, че децата в ученическа възраст, приемащи закуска с високо съдържание на протеини, се справят по-добре в училище от деца, чиято закуска е с ниско съдържание на протеини.
Да се ядат правилните неща на вечеря се оказва предпоставка за успешно утро, в случай че предстои изпит или бизнес-среща, където е необходимо да се вземат бързи решения. Експеримент за една програма на ВВС подкрепя фактите - била дадена различна храна на двама играчи на шах преди да се изправят един срещу друг на шахматна среща. Единият шахматист – Пол, изял порция прошуто със салата (пълна с протеини от червеното месо), а на опонента му – Тери, била предоставена паста със сос (с високо съдържание на въглехидрати). Били наблюдавани реакциите на играчите по време на партиите шах, при което се установява, че Тери се почувствал сънен и му било необходимо повече време да взема решения за ходовете в сравнение с другия играч. За сигурност експериментът бил повторен няколко пъти и резултатът бил един и същ.
Храна, предизвикваща настроение, може да бъде „тайното оръжие” в битката срещу леките криминални прояви. Например в Южна Англия, където те били проблем (главно през нощта), някои нощни клубове решили да предлагат на своите клиенти безплатен шоколад към края на вечерта. Резултатите били изненадващи – 60% спад на инцидентите.
Как точно действа шоколадът, за да прави хората по-малко агресивни? Първо, шоколадът провокира мозъка да изпуска вещества – ендорфини, които карат човек да се чувства добре, и второ, съдържа захар, даваща енергия, но същевременно стопираща вечерната умора, която иначе може да бъде причина за агресия. Тези две неща, заедно с прекрасния вкус, правят шоколада храна, която силно променя настроението.
Ето какво казват експертите за храните на настроението:
- Боровинките и какаото може да повишат нивата на личностната концентрация до пет часа.
- Храни, богати на протеини, помагат на мозъка да работи по-ефективно.
- За спокойствие и добър сън е добре да се приемат въглехидрати.
- Тъмнозелените зеленчуци (например тиквички и спанак), както и мазните риби, сред които е сьомгата, когато се ядат редовно спомагат да се пребори депресията.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Разкъсна облачност

21°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 69%

Вятър: 17.70 km/h

 • Rain
  21 Авг 2017 25°C 16°C
 • Предимно слънчево
  22 Авг 2017 26°C 13°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»