Вход

Днес спира поддръжката на комуникациите на Спешна помощ

panicОт днес спира поддръжката на комуникационната система на Спешна помощ, поради изтичане на срока на договора за техническа поддръжка. Спешна помощ остава без основните си гласови комуникации и GPS за неопределено време.
МЗ обяви обществената поръчка за нов договор едва преди няколко дни, като до най-краткия възможен срок за завършването ѝ е 2 месеца, ако никоя от фирмите не обжалва резултата от конкурса.

Според заместник здравния министър д-р Мирослав Ненков, след спирането на поддръжката на комуникационната система на в някои от центровете може би няма да имаме гласов запис. 112 обаче си имат своя гласов запис. Най-лошото, което касае изцяло работата на колегите в центровете за спешна медицинска помощ, е да пишат на хартия адреси, което се е случвало преди да се въведе тази система, но това ще бъде временно“.
Системата на тел. 112, обаче също е в критично състояние. Преди месец служители разкриха пред медиите, че софтуерът на системата не работи. „Ние не виждаме откъде се обаждат хората, не можем да ги локализираме, не можем да изградим съответната конферентна връзка със съответната служба, става една опашка от чакащи обаждания имало е случаи да чакат над 1 час, за да им се вдигне телефона. Адресът от един инцидент го прехвърля на друг инцидент. Ако не внимаваш много, нещата стават изключително неприятни.”
„Често се случва да пишат сигналите на листове. Така един сигнал ти отнема по 10 минути. След това той трябва да се предаде на съответните служби. Така се губят около 15 мин.”, сподели още служителят.
Така проблемите, породени от спряната поддръжка на комуникационната система на Спешна помощ ще се насложат върху проблемите на телефон 112. Това може да постави под риск оказването на спешна помощ на много пациенти. Излизането на ситуацията от контрол представлява пряка заплаха за националната сигурност.
Няма да има забавяне на линейки и проблеми в оперативните медицински дейности на екипите при евентуално прекъсване поддръжката на комуникационната свързаност на спешна помощ, заяви заместник-министър Мирослав Ненков на пресконференция в Министерство на здравеопазването.
Има изградена и функционираща паралелна система за свързаност между екипите, ЦСМП и тел. 112, което гарантира, че няма да има забавяне на линейки, проблеми при предаването на адреси или какъвто и да било риск за здравето и живота на пациентите, посочи зам.-министъра и допълни: Във всички ЦСМП са налични и функционират архивиращи системи за приети и отработени сигнали. Категоричен съм, че сътресения няма да има – на практика до подписването на нов договор ще върнем стария режим, по който екипите са работили преди 2009г.
Най-страшното, което може да се случи, обясни още д-р Ненков, е временно адресите да бъдат писани на ръка. Това по никакъв начин не може да забави пристигането на екипите до адрес.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»