НЗОК потвърди: Дълговете към Европейски болници са 271 200 000…

Пресцентърът на НЗОК разпространи съобщение до медиите, придружено с конкретна справка за размера на задълженията на НЗОК към фондове и болници от Европейския съюз. В съобщението се казва следното:Предвид ръста на сумите по постъпващите от другите държави искове, възникнали при прилагане на Регламентите вследствие на присъединяването на Република България към...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Един оперирал на сляпо, друг п…

Пациент на средна възраст получава силна болка в кръста след вдигане на тежест. Появява се слабост и затруднения в движението. пациентът постъпва по спешност в областна болница. Извършена е операция...

Приеха промени в Закона за лек…

С 96 гласа "за" парламентът прие на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Предложените от правителството изменения въвеждат мерки за наблюдение на лекарствените продукти, включени...

7-часова операция за отстраняв…

Мозъчен тумор с тегло 1,87 кг. успяха да отстранят след 7-часова операция индийски хирурзи. Интервенцията е спасила зрението на 31-годишен мъж, информират от БГНЕС. Неврохирургът Тримутри Надкарни обясни, че по...

Пет американци умират, докато използват устройства срещу затлъстяване.

Най-малко пет души починаха скоро, след като бяха снабдени с балони, които да им помогнат да отслабнат, съобщиха от Американската агенция по храните и лекарствата /АХЛ/.

АХЛ казва, че не знае дали устройствата или операцията за имплантиране им е виновна, но е предупредила лекарите да следят внимателно пациентите, които ги получават.

"Всичките пет доклада показват, че смъртността на пациентите е станала в рамките на един месец или по-малко от поставянето на балони", се казва в изявление на АХЛ.

"В три доклада, смъртта настъпи веднага след един-три дни след поставянето на балона. По това време не знаем причината или честотата на смъртта на пациентите, нито сме успели да определим окончателно смъртните случаи на устройствата или процедурите за вмъкване на тези устройства. "

Едно от устройствата е балон, който може да бъде поставен в стомаха и напълнен със солена вода, балонът "Орбера", направен от Apollo Endo-Surgery. Другата е двойна балонна система, направена от ReShape. Аполо, които казват, че са продали 180 000 устройства в световен мащаб, заяви, че подготвя изявление.

"Агенцията също така е получила два допълнителни доклада за смъртни случаи в същия период от време, свързани с потенциални усложнения, свързани с лечението с балон (една стомашна перфорация с Intragastric Balloon System на Orbera и една перфорация на езофаг с ReShape Integrated Dual Balloon System).

Системата за нежелани съобщения на АХЛ е много широка и не е предназначена да докаже незабавно, че дадено устройство или лекарство причиняват усложнения. Целта е да се събере информация за всичко, което се случва, докато някой използва устройство или лекарство или скоро след това, за да могат изследователите да определят причината и ефекта.

Говорителка на Аполо заяви, че докладите са от цял ​​свят и не са задължителни за пациентите в САЩ. Компанията също така отбелязва, че някои хора - не казват колко - умряха, докато са използвали устройството.

"Сериозните нежелани реакции, наблюдавани в глобалния опит с Orbera и от литературните прегледи, но не и в американското клинично проучване, включват: улцерации / ерозии, дефлация на балона, перфорация на хранопровода, сърдечни усложнения / сърдечен арест и смърт"

Стомашните балони са сред многото различни устройства на пазара за лечение на тежко затлъстяване. Те имат за цел да намалят колко човек може да яде чрез запълване на стомаха, затваряне на част от стомаха или дори хирургично намаляване на обема на стомаха.

Лекарствата срещу затлъстяването не са били големи търговски успехи, въпреки че няколко са вече на пазара. Няколко лекарства бяха отстранени от рафтовете преди години, след като се установи, че причиняват проблеми като инсулт.

Диетите са също толкова лоши, че помагат на хората да пазят килограми за дълги периоди от време. Но хирургичните процедури за свиване на стомаха са били много успешни. Едно проучване показа, че операцията помага на хората да загубят достатъчно тегло, за да обърнат диабета си тип 2.

Американската диабетна асоциация и други групи са одобрили бариатричната хирургия като начин за лечение на диабет тип 2.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

5°C

София

Облачно

Влажност: 77%

Вятър: 28.97 km/h

 • Облачно
  23 Фев 2018 8°C 2°C
 • Облачно
  24 Фев 2018 8°C 3°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»