Вход

В Луковит извършиха дезинфекция 80 дни след началото на епидемията

19-08-2017 Последни новини

Почти три месеца след началото на епидемията от остър вирусен хепатит А, по предписание на РЗИ е извършена огнищна дезинфекция в 59 къщи и дворове в квартал "Изток" в града, съобщават от общинската администрация. Дезинфектираните фамилни сгради и...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Прокуратурата е повд…

В съобщение до медиите се казва, че днес, 4 август 2017 г., Специализирано звено „Антикорупция“...

МЗ ще представи пред…

На 18 август от 11 часа в залата на ет. 4 в Министерство на здравеопазването...

Добрите, стари намер…

Всяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения. 100 дни след встъпване...

Първа карта на центъра за учене и памет на мозъка

През последните няколко години и в тясно сътрудничество с катедрата Janelia Research на Медицинския институт "Хауърд Хюз" във Вирджиния невробиолози използват 3D електроннa микроскопия с висока разделителна способност за реконструиране на нервните клетки и техните индивидуални връзки чрез синапси. Изследването на тази схема ще бъде от съществено значение за направляване на бъдещи изследвания за това как мозъкът научава нови неща и след това ги съхранява като спомени. Резултатите от изследването са публикувани в изданието на сп. Nature, издадено на 10 август 2017 г., под заглавието: "Пълното свързване на център за обучение и памет в мозъка на насекомите".


Катрина Ейхлер записва ръчно всички приблизително четиристотин клетки и възстановява всяка една от около сто хиляди синапса в микроскопично фотографиран ларвен мозък. Изследванията, проведени от изследователите в Университета в Констанц, представляват значителен принос към цялостната цел на проекта за международно сътрудничество, ръководен от д-р Алберт Кардона от лабораторията Janelia Research: да се създаде пълна електрическа диаграма на целия мозък на ларвите Drosophila , За тази цел изследователи в повече от 20 лаборатории от цял ​​свят си сътрудничат за реконструиране на всичките 10 000 нервни клетки. С моделирането на тялото на гъби изследователите от Констанц възстановиха почти 8 000 клетки от тази многофункционална структура на мозъка. През следващите две до три години всички връзки в мозъка на насекомите ще бъдат очертани.
"Тялото на гъбата на мозъка също е центърът на паметта му, в който се събира сензорна информация и се създава памет, затова е важно да се разбере мозъкът, не само че сме успели напълно да възстановим този решаващ компонент на мозъка, но и документирахме nаличието на нови схеми на свързване на електрически вериги между отделните клетки ", казва Андреас Тум за успешното проучване, проведено в Университета в Констанц. Тези нови схеми на свързване вече служат като основа за допълнителни изследователски проекти.
Източник:Материали, предоставени от Университета на Констант в ScienceDaily

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Разкъсна облачност

21°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 69%

Вятър: 17.70 km/h

 • Rain
  21 Авг 2017 25°C 16°C
 • Предимно слънчево
  22 Авг 2017 26°C 13°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»